söndag, mars 23, 2008

Kommunism = förtryck.

Planen att låta OS-facklan gå igenom Tibet, verkar inte ruckas. Det är ju för väl. Det har uppstått kalabalik i Tibet, vissa talar om 100 döda och det är otäckt. Ännu en gång har jättelandet i norr Kina gett sig på Tibet, den lilla grannen i söder.

Varför gör kommunismen på detta sättet? Det är många frågor som kretsar kring Kinas helt plötsligt så agitativa hållning. Vi vet sedan förut att kommunismen står för förtryck, och den skepnaden är inte att ta miste på. Ränderna går aldrig ur, som det heter. Kommunismen står för ondskan här i världen, så enkelt är det. Några konkreta förslag från Peking verkar inte komma. Sedan 2002 träffas Tibets exilregering och Kinas regering (president Hu Jintao) varje år. Få framsteg har dock gjorts. Sista mötena hölls i juni och juli föra året. Vi får be för att det blir en lösning i Tibetfrågan. Enda raka, anser jag vara att bojkotta OS. Den smällen biter allra bäst på kommunisterna.

Å andra sidan menar vissa att vi ska jämföra med sommar-OS i Moskva i dåtida kommunist-Sovjet. Vissa hävdar att det var tack vare OS, som kommunismen gav vika till slut och perestrojka och glasnost vann i Sovjet. Med samma retorik borde därför kommunismen ge vika i Kina, genom att Peking får sitt sommar-OS. Jag är skeptisk, men jätteglad om jag har fel. Jag tror att en bojkott är bättre för världsfreden. Vi ska inte bidra till framsteg för kommunismen.

Etiketter: , ,

söndag, mars 02, 2008

Jörgen Aukland segare i årets Vasalopp.

Jörgen Aukland, ja så heter årets segrare i Vasaloppet. Vasaloppet fick en värdig segrare, som legat i topp ca. 2 sista milen av det 9 mil långa Vasaloppet. Det var svårvallat i blidsnön som var idag. Vår egna Jerry Ahrlin från Vålådalen knep en tredjeplats efter bröderna ettan Jörgen Aukland samt tvåan Anders Aukland. Det var flera minuters marginal, så det blev ingen spurtstrid. Jörgen har varit i topp flera gånger, så det var på tiden att han vann, kan man tycka. Svensken Oskar Svärd, som vunnit 3 gånger innan, hade haft feber och inte varit i sina starka dagar strax innan Vasaloppet. Han tillfriskande, men sa direkt efter målet, att han hade kunnat presterat mera. Vi får gratulera Norge till segern i denna ädla kamp som Vasaloppet är. Jag har ingen exakt siffra, men runt 16 000 man var iväg i fädrens spår för framtids segrar. Bilden visar en hårt kämpande Jörgen Aukland.

Etiketter: