onsdag, augusti 23, 2006

Magert valmanife(s)t.

Sossarnas Göran Persson har presenterat sitt valmanifest. Det var ovanligt magert och jag tror knappast att det ändrar läge i opinionen. I sammandrag satsar dem på gratis tandvård för alla upp till 24 år. En undersökning ska kosta högst 200 kr. Ett högkostnadsskydd införs. Kostnader över 2 700 kr subventioneras med 70 %. Summor över 15 000 kr subventioneras med 90 %. Maxtaxan i förskolan sänks med 300 kr till 960 kr. Avgiftsfri förskola 3 h per dag för alla småttingar (3-åringar). Maxtaxan på fritids sänks från 840 kr till 500 kr för första barnet. Taket i a-kassan ska höjas med 200 kr/dag till 930 kr de första 100 dagarna.

I SVTS´s Valextra satte Reinfeldt (m) tummen på vad problemet med Persson är. ”Ja, men detta är ju din dag, alla andra dagarna är Alliansens, berätta nu vad du står för”, sa Reinfeldt. När argumenten tryter för Persson, ger han sig på motståndarens politik. Det ser ju illa ut.

(S) har fastnat i förvaltning snarare än förändring. Höjd a-kassa är inte den första åtgärden man tänker på när det handlar om fler människor i arbete. Där är även brist på program mot arbetslösheten. Flera otydliga s-förslag kostar betydligt mer än dem 30 miljarder Persson nämnt. Målet att hälften av alla ungdomar ska gå vidare till högskola kostar 12,3 miljarder kr. I sossarnas manifest står det bara en enda mening om detta. En. Enda. Mening.

Det är schack matt Persson! Om han är så trött redan när valrörelsen börjar, är det inte mycket bevänt med den socialdemokrati som förr var så majestätisk. Nu är det fördel Alliansen. I Temos opinionsundersökning befästes den känslan ännu mer (50,1 % för de blåa mot 45,2 % för de röda).