lördag, juli 29, 2006

Ta seden dit du kommer.

Vi har alla hört om Socialstyrelsens rapporter om utanförskap och försämrade levnadsförhållanden, där just utlandsfödda utmärker sig för att hamna i socialbidragsberoende. Någonstans på vägen har det alltså gått snett. Någonstans på vägen bör man tänka hur vi ska göra detta bättre. Det är inte en tanke, utan en omtanke. Omtanke om att ”alla ska med”, som det heter på rak reklamsvenska.

Då blir frågan hur man ska få med utrikesfödda medborgare. Då bör man tänka var på händelsekedjan man bör gripa in? Förslagsvis så tidigt som möjligt. Den som kräver svenskt medborgarskap, bör bli varse vilka normer som gäller i Sverige. Ju förr, desto bättre. Hur ska en människa annars klara skolan, lumpen, universitetet och föräldraskapet?

Holländarna är något av banbrytare här. De har ett så kallat test för medborgarskap som i dagsläget kostar 350 euro, det vill säga över 3000 kr. Fast det kan vara värt att kunna ta seden dit man kommer. Det är bättre att man vet sederna/traditionerna än att man inte känner till dem alls. Då skulle vi slippa att behöva läsa rapporter om utanförskap. Detta för att hålla människor inne socialt, liksom ekonomiskt.

En fråga i det holländska testet lyder ”Är det ok med hedersmord i Holland?” En annan fråga: ”Är det ok att slå sin fru?” Har man svarat tillräckligt många rätta svar kan man inkassera ett holländskt medborgarskap. Detta är inte sorg utan omsorg.

Någon kan då tycka att 350 euro är för mycket, men summan pengar kan man alltid justera. Dock måste man som utlandsfödd förstå varför dessa pengar avkrävs. Testet är en omsorg och testet är inte gratis. En statlig myndighet skulle kunna vara ansvarig för detta och då ligger Migrationsverket förslagsvis närmast till hands.

Arbetsnamnet på detta kan vara samhällskontrakt för svenskt medborgarskap.

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , ,