tisdag, augusti 29, 2006

SVT´s utfrågning av Göran Persson.

SVT hade sin valutfrågning med statsminister Göran Persson i förrgår. Jag lyssnade på hela programmet..och jag kan väl säga… att där fanns en hel del i övrigt att önska.

Det är framförallt kring sjukskrivningarna, utbildningen och pensionerna jag tycker att han falerade. Vart tog tex. 9-punktsprogrammet mot fusket inom sjukskrivning och förtidspensionering vägen? Fusket skulle ju stävjas hette det. Statsministerns kontrade med att han trodde att detta var marginellt och att det inte var där skon klämde. Jo, det är ju det. Om det är fler som förtidspensionerat sig, vore det angeläget att se varför det är så. Är de så ”sjuka”, är det ju vettigt om dem verkligen är det eller om det går att ge dem deltid eller liknande. Sedan reagerade jag på att (s) har bett SCB redovisa antal socialbidragstagande under alla månader i år…utom just för augusti. Man kan ju undra vad detta berodde på. Var det för att det blev FLER socialbidragstagare just då? Kanske? Det är, av lätt insedda skäl, ganska rimligt att tro det. Inget var av Persson om detta.

Vidare har vi utbildningen som är ett debacel i sig. Välutbildade klarar sina studier, men de har inget jobb att gå till. Det hade han heller inget sofistikerat svar på. 50 000 röster rök på ett bräde där! Utbildning lönar sig alltså inte. Tyvärr. Det borde finnas en tydlig koppling mellan utbildning och jobb. Hantverkare kommer det exempelvis att behövas skriande behov av i framtiden. Vad gör (s) där? Ingen som vet. Ingen som vet. Sedan förekommer det omvända: att det är underskott på utbildningsplatser på det som verkligen behövs. Då tänker jag på läkare, dessa kommer att ha en strålande arbetsmarkand efter utbildning. Varför utökar inte (s) antalet läkarplatser? Inget svar av Persson om detta.

Pensionärerna anser jag har kommit helt i skymundan. För att ha tjänat riket under hela sitt liv, borde dem vara värt ett bättre öde. Politikerlönerna har ökat men pensionärerna har bara fått några hundralappar mer per månad under mandatperioden. ”Alla ska med”, står det på reklamaffischerna för (s). Gäller inte det pensionärerna? På SVT´s Aktuellt kunde man se ett reportage om att 90-åringarn hjälper varandra på toaletten. Snälla nå´n, detta är ovärdigt. Vart är personalen? I förra valet -02 sa (s) att det skulle byggas 10 000 st. fler sjukhemsplatser. Det har istället blivit 15 000 st. FÄRRE platser. Vårdminister Ylva Johansson har, i ärlighetens namn, kommenterat detta som ett tillkortakommande för (s). Fast, om vi hörde någon nationell äldreplan från Persson om detta? Gissa 2 gånger om han tog upp det eller inte.