lördag, juni 16, 2007

Varför inte 5 karensdagar?

Regeringen har förslagit att vi ska ändra dagens 1 karens till 2 karens. Motivet är att korta de långa sjukskrivningarna och minska antalet nya förtidspensionärer. Förlaget bygger på att man efter 3 månader ska försöka hitta annat jobb hos sin nuvarande arbetsgivare. Skulle det inte finnas eller inte fungera, skulle man efter ett halvår pröva sin förmåga i annan bransch.

Sett på det hela taget, är det helt enligt mitt tankemönster. Går det inte här, prövar man där. Att Sverige har väsentligt högre sjukskrivningstider jämfört med andra liknande länder, är under all värdighet. Det är ofattbart att vi reagerar så sent på att det är såhär. Systemskifte är bra, för jag är säker på att sossarna aldrig skulle bry sig i att peta i denna fiffel- och bågkultur som karens är.

Det är övermånga som fular sig och sjukskriver sig 1-3 veckor, för att det ”svider så lite” att bara bli utan inkomst blott en dag. Om vi istället gör som tyskarna, vilka är Europas motor, skulle vi införa 5 dagars karens. Med ett sådant system, svider det ordentligt för den som vill fiffla sig till en bra sjukpenning. Om vi skulle ha 5 dagars karens, skulle den som stannar hemma, verkligen vara sjuk eller oförmögen för arbetsmarknad. Regeringens förslag om 2 dagars karens är därför en idé i rätt riktning.

Jonas Dahlgren föreslår 5. Vi får se hur lång tid innan vi är där.

Etiketter: , , , , , , , , ,