måndag, februari 22, 2010

Varför byta namn?

Invandrarverket som blev Migrationsverket. Invandrare som blev nysvenskar. Millibar som blev hektopascal. Rondell som blev cirkulationsplats. Hemspråk som blev modersmålsundervisning. Zigenare som blev romer. Låg-/mellan- och högstadiet som blev 1-7- och 4-9- stadium, kvartsamtal som blev föräldramöte, bonde som blev lantbrukare och Fader Vår som blev Vår Fader.Nu senast i raden är fd. Länsrätten för Uppsala län som sedan 15 febr. blev Förvaltningsrätten (en ihopslagning av Västmanlands Länsrätt + Uppsalas och ett samarbete med Sigtuna, Upplands Väsby och Norrtälje kommun). Ändringen skedde av statliga Domstolsverket. Varför byta namn? De har fortfarande samma adress i Uppsala län. Jobbar man bättre om man byter namn? Rullar trafiken bättre om man ändrar namn på rondellen? Tror man mer på Gud om man slänger om orden?

Själv är jag klassiskt konservativ och tycker att ändringar bara för ändringarnas egen skull är en styggelse.

Jonas Dahlgren
Knivsta

Etiketter: , , , , , , , , , ,

lördag, februari 06, 2010

Tänk på energin!

I huset här i Knivsta har vi installerat en bergvärmepump från IVT. Vi har nu bott här sedan 15 juni 2008 och har en årsförbrukning på 16 200 kWh. Dock vet jag inte exakt hur många kWh som vi gjort av med, men sedan i sept. förra året har jag nu kollat detta närmare. Följande finns att anföra:

Sept.: 686 kWh
Okt. 1109 kWh
Nov. 1223 kWh
Dec. 1955 kWh
Jan. 2045 kWh

Som ni ser har vi trots en mycket kall januari månad bara gjort av med dryga 2000 Kwh för januari. Som en sann centerpartist, tänker jag på att inte göra av med mer energi än nödvändigt. Med detta tempo kan vi nog pressa dessa 16 200 kWh/år som vi sedan innan ligger på. Tilläggas bör att vi har ett hus på hela 212 kvadrat.

Jonas Dahlgren
Knivsta

Etiketter: , , , , , , ,