lördag, juni 19, 2010

För Sverige i tiden!

Enligt Successionsordningen första paragrafen från 1810, står följande:
§ 1. Successionsrätt till Sveriges tron tillkommer manliga och kvinnliga efterkommande till Konung Karl XIV Johans, avkomling i rätt nedstigande led, Konung Carl XVI Gustaf. Äldre syskon och äldre syskons efterkommande har därvid företräde framför yngre syskon och yngre syskons efterkommande.

Här i Sverige gäller full kognatiskt tronföljd enligt lineal primogenetur, dvs. förstfödde ärver titeln oavsett kön. I Storbritannien gäller kognatisk tronföljd, dvs. en kvinnlig arvinge ärver bara i avsaknad av en manlig tonarvinge. Än värre är sakers tillstånd i Japan, där har man sk. agnatisk tronföljd = bara manliga tronarvingar. Där är man tvungen att föda en son för att kirra fortsatt trygghet.

Jag anser att Konungens valspråk är väl valt, nämligen: För Sverige i tiden. Fullt kognatiskt tronföljd gör att vi slipper oroa oss för om Kronprinsessa Viktoria och prins Daniel föder barn enligt XX eller XY kromosom. Vår monarki är därmed oavhängig! Det gäller att kirra en monarki som är slitstark och som håller i både solsken och vackert väder.

Huset Bernadotte härstammar från Jean Baptiste Bernadotte, marskalk av Frankrike, furste av Pontecorvo och sist under namnet Karl XIV Johan, kung av Sverige och Norge. Huset Bernadotte har regerat Sverige sedan 1818, och Norge mellan 1818 och 1905. Marskalk Bernadotte var den mest berömde av Napoleons marskalkar, som tillfångatagit en svensk avdelning i Lübeck 1806 och visat dem stor välvilja. Därtill var marskalk Bernadotte genom gifte släkt med Napoleon.

Några sammanfattande ord om det Konungsliga bröllopet 19 juni 2010:
1) Det verkar ha varit omåttligt varmt i Storkyrkan under vigseln. Varför ingen kylanläggning? Sådant tänker naturligtvis den förutseende Jonas Dahlgren på.
2) Varför höll Konungen sitt anförande på engelska? Jag anser att svensk regent ska prata svenska när han är i Sverige. Vill utländsk media rapportera, får de översätta. Svårare än så är det inte.

Jonas Dahlgren
Stark som svenskt stål.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,