måndag, februari 26, 2007

Ericsson lägger bud i Norge!

Det är gött att gamla goa Ericsson insett att för att ta marknadsandelar måste man se till att köpa upp konkurrenter. Det är norska Tandberg Television som också finns på Nasdaq, som nu Ericsson sväljer för..håll i er nu..sammanlagt 9,8 miljarder kronor.

Jonas Dahlgren
Kämpe nr. 1.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

lördag, februari 24, 2007

Om att ha Kungen som på motiv på våra kronor.

Jag reagerade på det uttalande som Republikanska föreningen gjorde om att dem ville ta bort Kungen som motiv på våra kronor. De ville ha Pippi Långstrump istället. Det måste vara nyhetstorka, då självaste och aktade DN tar upp en sådan tråd. Hur seriös är ett sådant uttalande? Det som slår mig är följande:

1) Om vi nu tänker oss att vi i Sverige haft mynt approximativt 500 år, hur kan det då komma sig att antirojalister REAGERAR på det 501:e året? Har det fungerat i 500 år, är det tecken på att symbolen kung och mynt är gångbar.
2) Republikanerna säger: ”att kungaporträtt tillhör en förgången tid”. Jo, jo, men då måste man ju ta ned alla porträtt, alla symboler och alla statyer på alla muséer und som weiter. Ja, ni hör; det skulle helt enkelt inte gå. De bör ju vara relevanta hela vägen ut. Om det inte ska vara porträtt där. Så ska det ju heller inte vara några porträtt här. Vara republikan på måndag. Fast inte på tisdag?
3) Själv anser jag att vi MÅTTE gå i moteld på denna fråga! Jag lovar säga att vi/ monarkisterna har en öronbedövande majoritet bakom oss om vi skulle göra det. Nu ska man inte vara populist, men detta är en enkel match att kamma hem. Vi har ju öppen kasse!; det är bara lägga in den lite snyggt invid höger stolprot. Om vi inte gör det; ges intrycket att vi har slut på ammunition. Och det. Har vi inte.
4) Pippi Långstrump, jo, jo, men det är knappast Pippi som byggt upp Sverige. Vem ska sitta och godkänna symbolen på svenska mynt? Jag skulle vilja se det riksbanksfullmäktige som vinnlägger sig om att vi ska låta fablernas värld bryta terräng inom valutaområdet. Vad ger det för intryck av att vi kategoriserar pengar och fantasifigurer gå hand i hand? Hur seriös är
en sådan ekonomi? Vilket land har sagofigurer på mynten? Vad är nästa steg: bild på en lagårdsvägg?
5) Att stryka kungen från mynten ger intryck av att vi skäms över vår historia. Det gör vi inte. Vi ska inte hitta fel.

Som inte finns.

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

söndag, februari 18, 2007

Leve Anja!

Hur gick det för Anja under VM-slalomen i magnifika Årebacken? Vår Anja låg på en bra 2:a plats inför 2:a åket. Det var en svenska som knep 1:a platsen temporärt, Therese Borssén, men hon halkade ned allt eftersom dam efter dam kom i utförslöpan Så var det dags för Anja, näst sista åkare och hon siktade på sitt 4:e guld, i så fall skulle hon bli unik. Ingen annan åkare har tagit 4 guld i ett enda VM-mästerskap. Jag har ingen statistik för hur det ser ut i OS, men i VM är det inte någon som har knipit 4 guld. Anja låg etta i 2:a åket vid andra mellantiden. Hon åkte på, men klandrade något i andra porten efter sista hårnålen. Hon kirrade en andraplats, slagen med 5 hundradelar men när sedan tjeckiskan Sarka Zahrobska åkte hem guldet (Tjeckiens första slalomguld någonsin) blev det i vart fall brons för vår Anja. Anjas 3 guld och 1 brons måtte ändå ses som total succé. Det är en lagtävling på söndag och vi får se om hon kammar hem sin 5:e medalj då. Redan nu kan jag dock säga att jag sätter allt jag har på att hon får Jerringpriset för år 2007. Kom ihåg att nestor Maestro och Campione Jonas Dahlgren redan i februari sagt detta.

Jonas Dahlgren
Klassisk kämpe.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

fredag, februari 16, 2007

Var är kyrkans ledarskap?

Persenius DN-artikel verkar som vore det rena beställningsjobbet från Skolverket. I Kyrkans tidning nr. 9 2006, säger Persenius: ”Mitt ideal som chef är ett samlande ledarskap som är tydligt”. Just det ja. ”Kyrkan är kyrka”, replikerar Persenius i sin insändare. Intrycket är som att ropa: ”Lyssna på mig, jag vill att alla ska gå i kyrkan, men inte ha kyrka så att den uppfattas kristen”. En öronbedövande majoritet anser att du är ute i ogjort väder. Vad var syftet med insändaren och DN-artikeln? Var det att reta galla på oss kristna? Mitt intryck av dina uttalanden är att kyrkan håller på att fjolla ur fullständigt. Ok, vi skäms över vår nationalsång, kungen nagelfars i minsta partikel och nu ska vi fly kyrkan. Med en sådan mission kommer Sverige att till slut styras av minoriteter. Ledarskap är inte att skämmas över sig själv. Ett fåtal antireligiösa familjer ska ju inte sabotera för den i särklass stora majoritet som vill behålla avslutningarna i kyrkan. Vad är då mitt förslag? Jo följande:

Den lokala skolan skickar brev till alla elevers familjer och tala om att det kommer att hållas 2 skolavslutningar. En som kommer att ske i kyrkan och en helt avtrubbad i skolan. Vid den som sker i kyrkan kommer det att förekomma psalmsång, en präst kommer att prata och det blir en bön. Vid avslutningen i skolan kommer det att vara kliniskt fritt från religion. Låt föräldrarna välja genom att sätta ett kryss för den avslutning dem vill att deras barn ska deltaga i.

På det viset kan de 2-3 antireligiösa familjerna få sina barn beskyddade från religiös påverkan, resten kan få en högtidlig, minnesvärd och traditionell avslutning.

Jonas Dahlgren
Klassiskt kristen.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

måndag, februari 05, 2007

Kyrka med dåligt ledarskap.

Biskopen i Uppsala Ragnar Persenius inleder det nya året med att skämma ut sig själv och hela svenska kyrkan.Han skrev i debattartikel i DN att han tycker att skolavslutningar ska hållas på neutral plats. Han vill att allt kristet i kyrkan ska avlägsnas och att man slutar be och välsigna, för att skolor ska kunna hålla avslutningar där.Vad är detta? I sin iver att vara alla till lags, lägger sig kyrkan platt och säger att vi vill inget, kan inget och har ingen mission. Jag kommer allra närmast att tänka på gudstjänsten till tsunami-offrens minne, vilken förre ärkebiskopen KG Hammar höll. Han höll den gudstjänsten utan att nämna Jesus eller Gud EN ENDA gång. Hammar blev mest känd för att det aldrig varit så många medlemmar bett om utträde ur Svenska kyrkan som under hans tid. Självklart ska alla vara välkomna i kyrkan, men man kan inte mäta sig så obetydlig att man säger att vi inte ska hålla skolavslutningar i kyrkan. Kyrkan har inget att skämmas för! Skolavslutningar har aldrig förr varit något problem, så varför ska det helt plötsligt bli det nu? Vilka signaler sänder det ut till alla skolbarns föräldrar, när en biskop går ut och säger ”Vi är oviktiga, vi ska inte ha skolavslutningar”. Skolan ska inte ta ställning i religion. Jo, jo, men är det så att folk känner sig kränkta i minsta lilla partikelform, kan man ju antingen stanna hemma den dagen eller skapa sig ett eget fackeltåg på gågatan.Risken är, när en biskop går ut såhär, att man förlorar ännu fler gudstjänstbesökare och medlemmar i Svenska kyrkan. Persenius kan inte inbilla någon att antalet kyrkobesökare ökar med sitt uttalande. Om vi ska anpassa oss till alla minoriteter blir svenska kyrkan krymplingar i sitt eget pastorat. Svenska kyrkan ska se till att leda debatten och inte följa debatten. Persenius uttalande stärker inte kyrkans aktier bland oss troende. Varför är ärkebiskopen så tyst? Det vore klargörande om ärkebiskopen kunde ta avstånd från vad Persenius sagt. Tystnad runtomkring Persenius får intryck av att kyrkan håller med honom.

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , ,