tisdag, juni 30, 2009

Sverige ordförandeland i EU.

Nu har Sverige tagit över ordförandeskapet i EU efter Tjeckien. Som frågor att hantera har man valt att prioritera finanskrisen och klimathotet. Det är lovvärt, men det finns även andra frågor att överblicka. Hur gör Sverige med Turkiet, som knackar på och vill in i EU? Turkiet har dålig koll på mänskliga rättigheter och folk kan få skaka galler bara de gör en skymf mot polisen. Turkarna ska inte in i EU och göra, så länge som de hanterar sitt inhemska folk som de gör. Det är under all värdighet. Sedan är det tal om att vissa fundamentala krafter inom islam i Turkiet vill införa sharia. Det innebär bla. stening av kvinnor som man tycker brutit mot lagen. Det luktar rena rama 1600-talet om detta. Man får nämligen gå så långt tillbaka för att hitta något liknande i den västliga världen.

Sverige har nog att göra som ordförandeland. Det gick ju sådär häromsistens. Det blev ju kravaller i Göteborg som är riksbekanta vid detta laget. Det var maskerade demonstranter som var ute för att bråka. Nu väljer man att lägga ordförandeskapet i samma Göteborg som för några år sedan fick svarta rubriker. Nu har man däremot också valt att hålla vissa möten i Åre och det är mycket bättre. Jag tror inte att demonstranterna åker 85 mil norr om Göteborg för att stöka. Regeringen hade gott kunna lägga fler möten i Norrland, med tanke på att det därmed skulle bli arbetsro.

Lycka till med ordförandeskapet Sverige!

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

måndag, juni 01, 2009

Dra in partistödet om valdeltagandet går under 35 %.

De etablerade partierna får färre och färre väljare som röstar på dem. Detta är oroväckande. Nu har valdeltagandet sjunkit till EU-valet alltsedan 1995 då vi blev EU-medlemmar. Partierna lyfter flera miljoner i bidrag och borde också prestera därefter. Det är ju något fel om de etablerade partierna inte lyckas locka väljarna ens över 50 %. Enda raka är att dra åt svångremmen om väljarunderlaget sjunker under 35 %. Då får partierna lite press på sig och kan matcha vad väljarna vill ha. Det måste till en förändring och det gäller främst EU-valet där deltagandet är dåligt. I vanliga riksdagsval är deltagandet mycket högre av tradition. Jag anser att den väljare som inte röstar också gör ett val. Han markerar att det inte finns politiker som kan motsvara hans förväntningar. Då ska de heller naturligtvis inte ha någon röst. Den som inte röstar i EU-valet har markerat att han är missnöjd över systemet. Det borde få varje politiker att lägga manken till, tycker jag.

Jonas Dahlgren
Kämpe nr. 1.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , , ,