lördag, juli 29, 2006

Ta seden dit du kommer.

Vi har alla hört om Socialstyrelsens rapporter om utanförskap och försämrade levnadsförhållanden, där just utlandsfödda utmärker sig för att hamna i socialbidragsberoende. Någonstans på vägen har det alltså gått snett. Någonstans på vägen bör man tänka hur vi ska göra detta bättre. Det är inte en tanke, utan en omtanke. Omtanke om att ”alla ska med”, som det heter på rak reklamsvenska.

Då blir frågan hur man ska få med utrikesfödda medborgare. Då bör man tänka var på händelsekedjan man bör gripa in? Förslagsvis så tidigt som möjligt. Den som kräver svenskt medborgarskap, bör bli varse vilka normer som gäller i Sverige. Ju förr, desto bättre. Hur ska en människa annars klara skolan, lumpen, universitetet och föräldraskapet?

Holländarna är något av banbrytare här. De har ett så kallat test för medborgarskap som i dagsläget kostar 350 euro, det vill säga över 3000 kr. Fast det kan vara värt att kunna ta seden dit man kommer. Det är bättre att man vet sederna/traditionerna än att man inte känner till dem alls. Då skulle vi slippa att behöva läsa rapporter om utanförskap. Detta för att hålla människor inne socialt, liksom ekonomiskt.

En fråga i det holländska testet lyder ”Är det ok med hedersmord i Holland?” En annan fråga: ”Är det ok att slå sin fru?” Har man svarat tillräckligt många rätta svar kan man inkassera ett holländskt medborgarskap. Detta är inte sorg utan omsorg.

Någon kan då tycka att 350 euro är för mycket, men summan pengar kan man alltid justera. Dock måste man som utlandsfödd förstå varför dessa pengar avkrävs. Testet är en omsorg och testet är inte gratis. En statlig myndighet skulle kunna vara ansvarig för detta och då ligger Migrationsverket förslagsvis närmast till hands.

Arbetsnamnet på detta kan vara samhällskontrakt för svenskt medborgarskap.

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

lördag, juli 22, 2006

Svordomar tecken på klent intellekt.

Jag har reagerat på alla svordomar och jag anser det håller på att spåra ur. Det borde vara korrekt språk på både radio och TV. Licenspengarna är inte till för att man ska höra svordomar och därför vill jag uppmana radiojournalister och TV-folk till en skärpning. Värst är det på P3, jmf. Pop non stop, P3 humor, Frank och Hej domstol.

Jag anser att svordomar är ett tecken på klent intellekt. Det har blivit en dekandens och jag undrar vart alla språkvårdare tagit vägen. Ni måste reagera när det svärs i radio och TV. Det finns många andra ord att använda istället.

Jonas Dahlgren
Kämpe nr.1.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

onsdag, juli 19, 2006

Det är inte mindre läxor som eleverna behöver!

Det är bara ett måste att kommentera detta med kortare skoldagar och färre läxor i skolan. Som vanligt är det vänstern som har tänkt snett igen.

När det i tider av dekadens i skolan och sämre studieresultat bland våra skolelever, är det ju inte mindre kunskaper och mindre satsningar som behövs göras. Det är ju mer som behövs. Det är ett trauma i sig att vi halkar efter i alla tänkbara nordiska som internationella jämförelser. Jag säger nej till mindre läxor i skolan och jag säger nej till att läxor skulle ha med stress att göra. Hur i all sin dar har generationer av svenskar sedan grundskolans införande 1842 klarat detta? Inte har dem skyllt på stress i varje fall. Har folk då klarat skolan, så ska folk nu klara skolan. Det är enkel matte.

Inte heller kan man skylla på språkförbistringar för invandrarelever. Själv är jag adopterad från Iran och då är det än viktigare att man satsar på sin skola. Utmed den vägen ligger läxor. Vad hade man blivit om man inte läst sina läxor? Istället tycker jag, jag håller med (fp) här, måste man satsa på läxorna. Läxor är befogat, det är inte för mycket begärt att skoleleverna ska ha läxor i skolan.

Vet hut (v)!!

Jonas Dahlgren
Alltid saklig. Alltid påläst.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

onsdag, juli 12, 2006

Vara hjälte. Inte Jante.

Så var det varit grande finale av sporthändelser i 2 avseenden. Om vi tar den första, så var det Wimbledonfinal i söndags mellan schweizaren Roger Federer och unge spanjoren Rafael Nadal. Världsettan mot världstvåan. Grässpecialisten mot grusspecialisten. Schweizaren Federer vann kampen efter några set och därmed har han vunnit sin 4:e raka Wimbledon. Vinner Federer nästa år, så tangerar han Björn Borgs fenomenala år mellan -76 och -80. Jag trodde hans 5 vinster i svit var oslagbart, men helt omöjligt verkar det inte vara. Vi får se! Nästa sommar. Samma turnering. Samma kanal.

Den andra stora sporthändelsen i världen var det som pågick på olympiastadion i Berlin, 9 juli ( i söndags). Där var det stor drabbning i sommarhettan och på det skimrande gröngräset mellan Italien och Frankrike. Under full tid 90 minuter, stod det 1-1 efter mål av fransmännens Zinedine Zidane och italienarnas Materazzi. Sedan påbörjades förlängningskvartarna. Det är bra märkligt, bara 10 minuter ifrån andra förlängningskvartens slut händer något osannolikt. Samme Zidane enligt ovan, går helt sonika fram till Materazzi och skallar honom rakt i magen. Solar plexus på bästa sändningstid. Pang bom! Materazzi föll som en fura. Världen häpnade, giganten och lagkaptenen tappade helt fattningen. Själva matchen förlöpte till straffläggning. Tufft för fransmännen att klara sig utan utvisade Zidane, som också är en säker straffskytt.

Italien började med Pirlo som säkert måttade in sin straff. Det gjorde också Frankrikes Virtoz. Därefter prickade Italiens Materazzi in sitt andra mål för kvällen, medan Frankrikes Trezeguet MISSADE och sköt ribba ut på sin lagkompis målvakten Gianluigi Buffon. De Rossi sköt in sin pliktskyldigt därpå, likaså Abidal. Italiens 4:e skytt minns jag inte vad han hette, men det viktiga var att han gjorde mål, därmed har jag avslöjat vart jag hade mina sympatier. Frankrikes 4:e skytt hette Sagnol och han gjorde sitt jobb. Nu hängde allt på Italiens 5:e och sista skytt. Skulle Fabio Grosso göra mål, skulle saken vara helt klar. Då skulle det inte hjälpa hur än fransmännen lyckades på sin sista straff. Fabio Grosso SATTE DEN. Inget misstag där heller. Kl. 22.45 söndag kväll var saken klar. Italien världsmästare efter 24 år (jmf. Spanien-VM 1982) och italienarna fick lyfta den 5 kg tunga 18 karats-UEFA-pokalen till kvällshimlen. Jublet visste inga gränser när lagkaptenen Cannavaro höjde bucklan. Av 32 lag bidde bara ett enda kvar. Grattis Italien! Verdis triumfmarsch fick lämpligt nog rama in tillställningen. Italien vann efter 1-1 full tid och 5-3 på straffar.

2 saker till: Cannavaro får tillsammans med Buffon, Zambrotta och Del Piero i värsta fall se sitt Juventus flytta ned till serie C efter omfattande spelarmygel om läggmatcher. Det har varit fiffel på hög nivå och det är inte bara Juventus som riskerar att ramla ned, likaså Milan, Lazio och Fiorentina. Olyckligtvis kommer nog domstolsutslaget nu när jublet är som störst. Man får se hur allt utvecklar sig. Själv tycker dock jag att man bör straffa lag som betett sig osportsligt.

Andra saken var att för mig blev detta inte en kväll för hjältar. Det blev en fransk syndare att minnas. Zinedane Zidanes sista föreställning började som en show, men slutade i fiasko. Visst smärtar det när tålamod tryter, varför skulle Zidane annars ha skallat? Visst gör det ont när hjältar faller, men det finns inget försvar för det inträffade. Det förstörde både för han själv och laget. Hans huvud har haft huvudrollen, nu ska jag inte vara rolig, i 2 VM-finaler. 2 nickmål -98 och en skallning mot Materazzi nu. En gång var han hjälte. En annan gång var han Jante.

Jonas Dahlgren
Kämpe nr. 1.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

tisdag, juli 11, 2006

Kommer att ge ut en bok.

Jag har tänkt ge ut en bok och startskottet går i stort sett nu. Jag har lite tankar om hur upplägget ska ske. Det är tänkt att det ska bestå i dagboksanteckningar och det tror jag kommer att bli bara bra. Vi får se hur väl jag lyckas. Det är tänkt att det i vart fall ska bli sisådär 100 sidor i vart fall. Jag får återkomma om detta när det börjar dra ihop sig, men jag tror inte jag är klar förrän året är slut

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , ,