Sätt p för modersmålet!
Replik Ellen Bijvoet (EB) och Reza Emamyfar (RE) i UNT 091203.
Jag fick 2 svar och jag börjar med den bättre av de 2, den av EB. Bara för att det är en ny skollag, betyder det inte att den är bra. Britt Hübner som organiserar förskolors modersmålsstöd i Stockholm, tror inte att nya skollagen innebär förbättringar: ”Det tvivlar jag på eftersom det fortfarande handlar om ekonomin”, säger hon. Så säger en som är insatt om den nya skollagen. Då kan du gissa vad jag själv anser. Det stämmer inte att man kan lära sig fler språk bättre om man får modersmålsundervisning. Vi tar ett ex.: jag hade en 5:a i mitt modersmål svenska. Med EB´s logik, skulle jag alltså även haft 5:a i engelska och tyska. Det hade jag inte, utan där hade jag sämre betyg. Det finns säkert andra med liknande erfarenheter. Jag har inte sagt att hjärnan inte rymmer fler språk än 1. Däremot menar jag att den som vill lära sig fler språk hemmavid, får ta det via egna resurser.
Bäste RE; du är dåligt påläst. Man kan som adoptivbarn få modersmålsundervisning även om inte ens egna föräldrar pratar det språket. Min syster och jag pratade persiska hemma, men tackade nej till sådan undervisning i skolan. Både Kevin Mavane på Skolverket och Patrick Zein vid Lunds univ. styrker mina uppgifter. RE hävdar att 120 miljoner talar persiska. Ok, men då ska vi ju betala för mandarin (del av kinesiska) också, den talas av makabra 935 miljoner människor som har det som modersmål. Det blir ju ingen hejd på pengaflödet. Vi svenska skattebetalare kan inte vara alla goda gåvors givare. Vi måste sätta p för detta!
Jonas Dahlgren
Adoptivbarn. Svensk. Europé.
Etiketter: Dahlgren, Jonas, Jonas Dahlgren, Mandarin, Modersmål, populära Jonas Dahlgren, svenska språket, Uppland/Uppsala, Uppsala län