onsdag, augusti 30, 2006

Danielsson avgår. Äntligen!

Chefen för statsrådberedningen statsekreterare Lars Danielsson (LD) är en föredetting. Justitieombudsmannen JO (Riksdagens ombudsman) riktar allvarlig kritik mot Göran Perssons närmaste man. "Äntligen" hade man kunna ropa! Att det tog så lång tid att förstå vad vi resten hade förstått, är ordentligt löjeväckande.

Avgång, allt annat hade varit ett trauma. LD har gett en falsk bild av så allvarlig katastrof. Nonchalans anser jag. Det har också blivit en arrogans med det socialdemokratiska maktinnehavet, vilket gjort att detta ha kunnat utspela sig. Så sent som igår tisdag uttalade statsminister Göran Persson sitt förtroende för honom. Vad ska man säga? På en dag har det gått från vitt till svart, med bakgrund av att han haft samma underlag båda dagarna (JO´s kritik). Detta är lika vettlöst som att vurma för SSU-basen Anna Sjödins slagsmål, där hon kallat en av vakterna på en bar för svartskalle. Det imponerar inte i valtider, inga andra tider heller. Fast Persson, ja, han går i skyttegrav som en automatisk reflex.

Vi andra, förstår alltså att LD farit med osanning. Perssonska skyttegraven sprutar ut: "Ja men det var ingen som kollade faxen på UD". Vad är det för svar och ansvar? En minister ska ta ansvar, det är det vi väljare utdelar på valdagen. Det är enkel matte. JO´s underkännande av LD utgör därför också svidande kritik av Göran Persson. I brinnande valrörelse.

tisdag, augusti 29, 2006

SVT´s utfrågning av Göran Persson.

SVT hade sin valutfrågning med statsminister Göran Persson i förrgår. Jag lyssnade på hela programmet..och jag kan väl säga… att där fanns en hel del i övrigt att önska.

Det är framförallt kring sjukskrivningarna, utbildningen och pensionerna jag tycker att han falerade. Vart tog tex. 9-punktsprogrammet mot fusket inom sjukskrivning och förtidspensionering vägen? Fusket skulle ju stävjas hette det. Statsministerns kontrade med att han trodde att detta var marginellt och att det inte var där skon klämde. Jo, det är ju det. Om det är fler som förtidspensionerat sig, vore det angeläget att se varför det är så. Är de så ”sjuka”, är det ju vettigt om dem verkligen är det eller om det går att ge dem deltid eller liknande. Sedan reagerade jag på att (s) har bett SCB redovisa antal socialbidragstagande under alla månader i år…utom just för augusti. Man kan ju undra vad detta berodde på. Var det för att det blev FLER socialbidragstagare just då? Kanske? Det är, av lätt insedda skäl, ganska rimligt att tro det. Inget var av Persson om detta.

Vidare har vi utbildningen som är ett debacel i sig. Välutbildade klarar sina studier, men de har inget jobb att gå till. Det hade han heller inget sofistikerat svar på. 50 000 röster rök på ett bräde där! Utbildning lönar sig alltså inte. Tyvärr. Det borde finnas en tydlig koppling mellan utbildning och jobb. Hantverkare kommer det exempelvis att behövas skriande behov av i framtiden. Vad gör (s) där? Ingen som vet. Ingen som vet. Sedan förekommer det omvända: att det är underskott på utbildningsplatser på det som verkligen behövs. Då tänker jag på läkare, dessa kommer att ha en strålande arbetsmarkand efter utbildning. Varför utökar inte (s) antalet läkarplatser? Inget svar av Persson om detta.

Pensionärerna anser jag har kommit helt i skymundan. För att ha tjänat riket under hela sitt liv, borde dem vara värt ett bättre öde. Politikerlönerna har ökat men pensionärerna har bara fått några hundralappar mer per månad under mandatperioden. ”Alla ska med”, står det på reklamaffischerna för (s). Gäller inte det pensionärerna? På SVT´s Aktuellt kunde man se ett reportage om att 90-åringarn hjälper varandra på toaletten. Snälla nå´n, detta är ovärdigt. Vart är personalen? I förra valet -02 sa (s) att det skulle byggas 10 000 st. fler sjukhemsplatser. Det har istället blivit 15 000 st. FÄRRE platser. Vårdminister Ylva Johansson har, i ärlighetens namn, kommenterat detta som ett tillkortakommande för (s). Fast, om vi hörde någon nationell äldreplan från Persson om detta? Gissa 2 gånger om han tog upp det eller inte.

fredag, augusti 25, 2006

Mao på TV

Det var en dokumentär om Mao Zedong på sosse-TV, nej jag menar på SVT igår kväll. Ok, den var bra på så sätt att den tog fram den äkta historien bakom personkulten som låg kring honom och hans politik. Det var en sammanfattning av kulturrevolutionen på 60-talet och vad den betydde. Det var husrannsakningar på godtyckliga grunder mot dissidenter. Förföljelser, väl i klass med Stalins Gulag och Pol Pots Kampuchea. Det var närapå utrotning av oliktänkande. Revolutionen innebar våld mot mer eller mindre oskyldigt folk. Mao sa att det var fritt fram att ni (rödgardisterna) fick göra vad dem ville (döda).

Kulturrevolutionen innebar mänsklig fysisk förföljelse utan motstycke. Den betydde hjärntvätt, sanktionerad från högsta ort. I kölvattnet av detta, förstördes tempel, kulturhistoriska skatter vilken saknar motstycke i världshistorien. Revolutionen var liktydlig med nattsvart historia för Kina. Speciellt förföljelse av religiösa, inte minst kristna. Man fick se en staty av Jungfru Maria skändas och ersättas av porträtt av Mao. En trosinriktning ersattes av en annan. Naturligtvis fick ”Maos lilla röda” en plats i skådespelet. Det var Sverige långt tillbaka i medeltiden. Var man inte troende som trodde på rödgardisterna, hade man inga mänskliga rättigheter. Om alla tänkte som Mao, var det ju bara en som tänkte. Av så många människor. Ett högt pris som oliktänkande betalade för sin stund på jorden. Ingen ledare har orsakat så många människors död. Det var ond bråd död. Snacka om trauma.

Bra film, den synliggjorde mycket av vad Mao stod för. Man kan bli förskräckt för mindre.

Jonas Dahlgren
Verklighetens man. Verklighetens kämpe.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

onsdag, augusti 23, 2006

Magert valmanife(s)t.

Sossarnas Göran Persson har presenterat sitt valmanifest. Det var ovanligt magert och jag tror knappast att det ändrar läge i opinionen. I sammandrag satsar dem på gratis tandvård för alla upp till 24 år. En undersökning ska kosta högst 200 kr. Ett högkostnadsskydd införs. Kostnader över 2 700 kr subventioneras med 70 %. Summor över 15 000 kr subventioneras med 90 %. Maxtaxan i förskolan sänks med 300 kr till 960 kr. Avgiftsfri förskola 3 h per dag för alla småttingar (3-åringar). Maxtaxan på fritids sänks från 840 kr till 500 kr för första barnet. Taket i a-kassan ska höjas med 200 kr/dag till 930 kr de första 100 dagarna.

I SVTS´s Valextra satte Reinfeldt (m) tummen på vad problemet med Persson är. ”Ja, men detta är ju din dag, alla andra dagarna är Alliansens, berätta nu vad du står för”, sa Reinfeldt. När argumenten tryter för Persson, ger han sig på motståndarens politik. Det ser ju illa ut.

(S) har fastnat i förvaltning snarare än förändring. Höjd a-kassa är inte den första åtgärden man tänker på när det handlar om fler människor i arbete. Där är även brist på program mot arbetslösheten. Flera otydliga s-förslag kostar betydligt mer än dem 30 miljarder Persson nämnt. Målet att hälften av alla ungdomar ska gå vidare till högskola kostar 12,3 miljarder kr. I sossarnas manifest står det bara en enda mening om detta. En. Enda. Mening.

Det är schack matt Persson! Om han är så trött redan när valrörelsen börjar, är det inte mycket bevänt med den socialdemokrati som förr var så majestätisk. Nu är det fördel Alliansen. I Temos opinionsundersökning befästes den känslan ännu mer (50,1 % för de blåa mot 45,2 % för de röda).

lördag, augusti 19, 2006

Alliansen leder i opinionen!

Bara knappa månaden kvar till valet, så är det knappt mellan blocken. Borgarna leder med ca. 2%, det är rafflande. Enligt Skops rapport som publicerats, så går (mp) framåt och (s) bakåt nästan 2%, detta är statistiskt säkerställt. Såhär blev siffrorna:

(m): 24,2 %
(fp): 10,9 %
(c): 7,2 %
(kd): 6,8 %
(s): 34,5 %
(v): 5,9 %
(mp). 6,6 %

(S) sjunker för tredje månaden i svit. Även Demoskop och Sifo ger låga siffror för (s). 9 % av väljaropinionen har ännu inte bestämt sig och nu gäller det att bita ihop och ta dessa osäkra väljare också. Det vore för sorgligt om det inte blev borgerligt.

Jonas Dahlgren
Kämpe nr. 1.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

fredag, augusti 11, 2006

Jonas tippar valet.

Nu är det dryga månaden kvar till valet och såhär efter Almedalsveckan känner man pulsen som börjar ge sig till känna. Det är kul! I år ser det dessutom ut att bli en rysare av sällan skådat slag. Vem ska dra längsta strået? Jag tror på en jämn kamp men en rättvis segrare enligt nedan:

(m) 26,9 %
(fp) 11 %
(c) 8 %
(kd) 4,3 %
(s) 38 %
(v) 6 %
(mp) 5,8 %

Detta ger vid handen att dem borgerliga får 50,2 % mot det rödgrönas 49,8 %. Hur det verkligen går får vi se i september. Att (m) går framåt jämfört med 2002 års val är ställt utom allt rimligt tvivel. Centern kommer också gå bra då dem har sålt Centertidningar och inhöstat stort kapital. Hur (fp) går beror lite på om dem har något ess i kortärmen. I Uppsala går (fp) sämre pga. debacel om Musikens hus som (fp) är för. Dock är det inget snack om att det blir borgerligt här i Uppsala. Äntligen.

Jonas Dahlgren
Kämpe nr. 1.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

torsdag, augusti 10, 2006

Slopa fastighetsskatten!

Fastighetsskatten ger staten inkomster på närmare 30 miljarder kr årligen. Det motsvarar kostnaden för alla poliser, åklagare, domare och kriminalvårdare under ett år. Både en begränsnings- och dämpningsregel har införts, för att minska den orättvisa som fastighetsskatten utgör. Under kommande mandatperiod (2006-2010) kommer (s) att se över hela skattesystemet. Finansminister Pär Nuder tycker att det är rimligt att frysa uttaget av fastighetsskatten för både småhus och flerfamiljshus. Det betyder att dem nya taxeringsvärdena inte kommer att leda till högre fastighetsskatt för någon under kommande år.

Om detta finns tre saker att säga. 1) Varför lappa och laga med begränsningsregler och dämpningsregler i ett system som är dömt att misslyckas? Hade systemet fungerat, hade man inte behövt flera extra regler för att omjustera orättvisorna i efterhand. 2) Varför inte slopa fastighetsskatten och göra avgiften kommunal istället? Då skulle omkostnaderna bli mycket mer rättvisa. 3) (S) har haft makten sedan 1994, det är alltså 12 år. 12 år har gått utan att (s) har reagerat på den oro och snedfördelning som fastighetsskatten skapar. Det betyder att när Nuder sent omsider och i elfte timman vaknar, så är det av valtaktiska skäl och inte fördelningspolitiska. Han reagerar för att han måste, inte för att han vill. Ett sådant förslag blir därefter. Han är tagen på bar gärning, detta är rena skådespelet för valfläsk.

Jonas Dahlgren
Kämpe nr. 1.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

lördag, augusti 05, 2006

Surströmmingspremiär!

Idag åt vi surströmming i familjen och det var säsongstart för vår del. Det var underbart väder och vi hade en fin stund framför denna kulturanrättning. Rå lök, Gene tunnbröd, färskpotatis och Oskars surströmming. Kan det bli bättre?

Jonas Dahlgren
Kämpe nr. 1.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

torsdag, augusti 03, 2006

Inkonsekvent Persson!

Göran Persson (s) frågade moderaternas dåvarande partiordförande Bo Lundgren 2002, hur han som köpt en villa för 6 miljoner kunde veta hur vanligt folk hade det. Ok nu ska vi se, nu har vi 2006 och samma Göran Persson har köpt sig ett gods för dubbla summan, 12 miljoner kronor. Vad ska man säga? Man kan inte sitta och slänga sten när man själv sitter i glashus.