fredag, september 15, 2006

Persson nere för räkning.

Jag bänkade mig framför SVT´s möte i weltervik ”Duellen” i naiv tro att där skulle bli klara besked från partiet som regerat landet 65 av dem senaste 74 åren. Skulle det komma något nytt som deras promotrar meddelat?

Både ja och nej. Kvällens första poäng vann Persson genom att svara så bra om växthuseffekten. Perssonska Oljekommissionen har satt upp vision om att minimera oljeberoendet och därmed bidra till Kyotokraven. Heder för det. Reinfeldt poängterade att EU är en viktig part att förmå USA att skriva under samma Kyotoprotokoll. För att den ska få bärighet, måste man ”göra det som är smartast först”, sa Reinfeldt.

Sedan jabbade Reinfeldt flitigt, framförallt med högern. Hans insats för kvällen var helt klart när arbetslösheten diskuterades. Enligt SCB är 288 000 arbetslösa och totalt 996 000 i åtgärder. Var 9:e svensk går alltså inte till ett jobb, varje dag. Är det bra eller dåligt? Reinfeldt: ”Många jobb är tillfälliga, det är plusjobb, inga reguljära jobb och väldigt många åtgärder”. Persson nere på 8:a, men reste sig: ”Angrip inte det sociala trygghetssystemet”.

Vänsterkartellens spretiga nattmanglingar under mandatperioden, långt ifrån strålkastarskenet från ringside, kom upp i ena ronden. Enda klara beskedet var att bensinskatterna ska upp, erkände Persson. Han förklarade inte hur 13 miljarder i grön skatteväxling ska ske utan att det ska innebära höjd elskatt. Nja..det lät inte övertygande att slippa undan så hatade nivåer som elen hamnat på för gemene svensk. Reinfeldt får poäng framförallt för att han sett vad hela svenska basenergin skanderar: sänk elskatten! Det är inte populism, utan ödmjuk insikt i vår dyra vardag.

Dock var det i skolfrågorna det bidde knockout. Applåder! Medan Persson vill ha ”fler vuxna” i skolan, har Reinfeldt sett dessa 26 000 elever i varje årskull som inte klarar godkänt-målen. Totalt har var 4:e svensk ofullständiga betyg, när de lämnar grundskolan. (M) vill anställa fler speciallärare, följa upp med föräldrakontakter och ge återkommande stöd för svaga elever. Sossarnas fältrop ”fler vuxna” å ena sidan, ekar fattigt, när man å andra sidan tar bort speciallärarna. Varför fler vuxna, om det inte är där handsken klämmer?

”Duellen” var en försiktig kamp, som avgjordes i skolfrågan. Orsak, det är för många som känner igen sig i Reinfeldska verklighetsbeskrivningen. Att alla är med, stämmer väl ..ja inte alls. Lagmaskineriet Alliansen är redo att ta över. Skillnaden mellan alternativen röd och blå är klar.