söndag, september 10, 2006

Leijonborg strålande!

SVT´s Utfrågningen hade denna gång kommit till (fp)´s Lars Leijonborg. Efter allt snack om partiet, måste jag säga att det gick över förväntan. Han var bäst när det gällde ”Pluggkolan”, polisens framtida spaningsmetoder, om sjukskrivningarna och om språkkurserna. Där är jag säker på att han kammade hem 4%; dessutom med råge.

Vänstern har drivit ett nej till läxor och (fp) har kontrat med att vi behöver en ”Pluggskola”. Med detta ska inte tolkas att eleverna ska hållas i schack, sa han, syftandes till en i publiken som ställde fråga hur framtiden skola ska se ut. Inför ordningsomdömen och tillåt läxor i skolan. Svenska elever har, jämfört med övriga EU, minst antal lektioner i skolan. Folkpartiet kommer att sopa hem många röster på ordning och reda på svensk skola. Största applåderna fick han när han redde ut begreppen om skandalerna, och när han pratade om skolan var han definitivt på mammas gata. Applåder!

Om spaningsmetoderna i framtiden var Leijonborg klar: Polisen måste han samma resurser som brottslingarna redan har. Polisen ska ligga ett steg före istället för flera steg efter. Spaningsmetoder ska självfallet användas av rättsväsendet på bästa möjliga sätt. Skulle det inte vara så, har den utsatte naturligtvis skäl att kräva skadestånd. Där är jag mer folkpartist än moderat, kan jag erkänna.

Sjukskrivningarna då?, försökte journalisten Mats Knutsson. Äntligen, utbrast Leijonborg, har Försäkringskassan satt fokus på bidrag för ”Vård av sjukt barn”. Här har det fuskats mycket, informerade han utan att ge några %-siffror. Några %-siffror behövs inte när det är allmänt känt att det redan fuskas, anser jag. Jag tycker att han var lite för vek dock när det gällde huruvida arbetsgivaren ska ha laglig rätt att utkräva sjukintyg från första sjukda´n. Självfallet bör det vara så, även om det kanske blir en och annan kö på rikets alla vårdcentraler för att hämta ut dessa intyg hos läkaren.

Språkkravet, där var Leijonborg också bra. Man ska kunna ställa krav på invandrare, ska man bo i Sverige så ska man kunna svenska. Leijonborg poängterade att forskning visar att 25 %´s ökning att få jobb, om man kan svenska språket. Integration, fortsatte han, kan inte byggas utan att kunna språket. Bra!

På DN´s mätning om betyget för Leijonborgs insats är det på en 1-5-gradig skala (där 5 är bäst), är det hela 51 % som ger honom en 5:a. 19 % ger honom en 4:a. Leijonborg kan vara nöjd, han gav raka svar och var strålande. Nu kan han andas ut, skandalerna är utagerade.

Jonas Dahlgren
Kämpe

Etiketter: , , , , , , , , , , ,