söndag, december 17, 2006

Inför ordensväsende i kungariket Sverige!

På 1970-talet sågs ordnar som något förlegat, som en kvarleva från ett gammalt ståndssamhälle. Sverige är unikt om att inte ha ett fungerande ordensväsende som också är avsett för landets egna samhällsmedborgare. I de flesta andra europeiska länder finns denna tradition. I länder som Danmark, England, och Norge kan medborgarna ur Konungens hand emotta de ofta hundraåriga utmärkelserna, självfallet efter förslag från regeringen alternativt medborgare själva.

Den finaste orden i Sverige är den kungliga Serafimerorden vilken bara kan jämföras med ordnar som den danska Elefantorden och brittiska Strumpebandsorden. Dock kan alltså våra egna invånare inte erhålla rikets egna utmärkelser. Försök att förstå det den som kan! Blotta tanken att Finlands Vita rosen och Frankrikes Hederslegion bara skulle tilldelas utländska medborgare förefaller oförståelig. Ingen betraktar dessa länder som mindre utvecklade bara för att dem har ett ordensväsende som även inkluderar egna medborgare.

I Sverige bär inte ens landets högsta ledning och ämbetsmän svenska ordnar. Detta anser dem flesta, av lätt insedda skäl, är absurt. Däremot bär emellanåt utländska statsöverhuvuden utmärkelser på sig. Det svenska förhållandet har sin grund i ett riksdagsbeslut från 1974 som anger att svenska medborgare inte ska kunna förlänas svenska ordensvärdigheter. De svenska ordnarna som kvarstår, Serafimerorden och Nordstjärneorden, är endast avsedda för utländska medborgare. Serafimerorden utdelas numera också till medlemmar av det svenska kungahuset. Svärds- och Vasaorden utdelas inte alls.

Något bör därför göras! Ett återupprättat system för utdelande av ordnar borde utformas, inte bara något som per automatik sker efter lång och trogen tjänst. Jag föreslår regeringen med text enligt ovan att med start 2007 återinföra vårt stolta ordensväsende så att även svenska medborgare kan tillerkännas ordnar.

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,