måndag, april 23, 2007

Ofattbart Leijonborg avgår.

Först av allt måste jag säga att jag lider med Leijonborg. Detta kan inte vara sant! Ska han avgå bara för att avgå? Vad är hela grejen? Det måste ju vara i sak man ser och inte på person. Må vara att (fp) fick dåligt valresultat, men än sedan då? Det kan ju alla partier ha och dessutom kommer det ju ett val 2010. Då finns alla utsikter att lyckas bättre utifrån ett dåligt resultat. Politik har blivit mer och mer av kvartalsrapporter, presterar man inte vad aktieägarna (väljarna) vill ha, är man passé. Ett sådant samhälle är inte kurant.

Om nu efterträdare ska utses, hoppas jag inte att det blir en feminist eller en kvinna bara för att ha en kvinna. Då går (fp) i fällan självt, för de verkar annars förr meritokrati, dvs. bäste personen på posten och inte den med rätt kön för dagen. Den mest kompetente politikern i regeringen efter Reinfeldt och Bildt är skolminister Jan Björklund. Han råkar vara (fp) och dessutom partiets förste vice ordf. I mina ögon finns inget annat bättre val.

Jonas Dahlgren
Engagemang in i minsta detalj.

Etiketter: , , , , , , , , , ,

söndag, april 22, 2007

Karl XII´s armé hade blivit imponerad.

Det första som slog mig var att ”Ja, nu blir det inga problem att kamma hem fina sponsorskontrakt till Nolaskogs”. Sedan tänkte jag på alla 4 finalrakor som Modo, dessa tappra legosoldater, gjort sedan SM-guldet 1979. Det var hög tid att rättvisa skipades i denna del av hockeyserie. Modo, så genuint helylle, alltid så tappra intill siste man. Nolaskogsanda innebär en extra geist som få andra regioner har. Fastän Ö-viksbygden utgör knapp 1 % av Sveriges befolkning producerar man mycket högre i jämförelsetal vad gäller BRP = brutto regionalprodukt. Det är i Nolaskogs det händer. Vi har Hägglunds och söner, vi har Kempe, vi har hoppbacken, Fjällräven, Siemens, nya resecentrum och nu äntligen Modo. Utan genuin Nolaskogsanda, hade detta aldrig gått. Modo, dessa hockeyns Chanel no. 1. Karl XII´s armé hade blivit imponerad över kämpaglöden.

Slaget skulle stå under lördagen 14 april i Linköping. Modo ledde med 3-2 i matcher och hade bud på att sopa hem och knyta ihop allt i en snygg scoutknop. Modo fick ordning på sina positioner i försvarsspelet. Röran reddes ut och fastän Linköping ledde med 2-1, hade Modo hittat harmonin. Det var framförallt trion Mattias Timander, Per Svartvadet och Niklas Sundström som visade artisteri. Alla har gått på ortens egna hockeygymnasium. Modo hockey har lyckats bli profeter i sin egna stad. Sportchefen Erik Holmberg och Modos klubbledning har visat bra prov på ledarskap, eoner ifrån all hets kring vad som skulle betecknas som börsens kvartalsrapporter. I Modo, världens bästa plantskola, kan man få växa i harmoni med sin egen utveckling och tillerkännas tid att tid att blomma ut. Klubbledningen har aldrig grinat över spelare som vill pröva vingarna på annan ort. Det är lika vägvinnande som Romarriket som slöt unika förbund med varje vunnet område. Man lät varje stat få unika villkor. Så kom Romarriket att bli ett av historiens mest iögonfallande imperier.

Som gammal hockeyentusiast ställer jag mig frågan: får vi se Modo hockey gör en favorit i repris anno 2008? Varför? Ja, varför inte? Detta betyder mycket för Örnsköldsvik! Lefve Modo!!

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

söndag, april 15, 2007

Gud bevare Konungen!

Republikanska föreningen tycker att vi ska slopa Kungen på våra svenska mynt och förslår istället att vi ska ha Pippi Långstrump. Det som slår mig är följande:

1) Om vi nu tänker oss att vi i Sverige haft mynt approximativt 1000 år, hur kan det då komma sig att antirojalister REAGERAR på det 1 001:e året? Har det fungerat i 1000 år, är det tecken på att symbolen kung och mynt är gångbar.
2) Republikanerna säger: ”att kungaporträtt tillhör en förgången tid”. Jo, jo, men då måste man ju ta ned alla porträtt, alla symboler och alla statyer på alla muséer und som weiter. Ja, ni hör; det skulle helt enkelt inte gå. De bör ju vara relevanta hela vägen ut. Om det inte ska vara porträtt där. Så ska det ju heller inte vara några porträtt här. Vara republikan på måndag. Fast inte på tisdag?
3) Själv anser jag att Rojalistiska föreningen är för slumrig i debatten, och borde agera i denna fråga. Jag lovar säga att den har en öronbedövande majoritet bakom sig om dem skulle göra det. Nu ska man inte vara populist, men detta är en enkel match att kamma hem. De har ju öppen kasse!; det är bara lägga in den lite snyggt invid höger stolprot.
4) Pippi Långstrump, jo, jo, men det är knappast Pippi som byggt upp Sverige. Vem ska sitta och godkänna symbolen på svenska mynt? Jag skulle vilja se det riksbanksfullmäktige som vinnlägger sig om att vi ska låta fablernas värld bryta terräng inom valutaområdet. Vad ger det för intryck av att vi kategoriserar pengar och fantasifigurer gå hand i hand? Hur seriös är
en sådan ekonomi? Vilket land har sagofigurer på mynten? Vad är nästa steg: bild på en lagårdsvägg?
5) Att stryka kungen från mynten ger intryck av att vi skäms över vår historia. Det gör vi inte. Vi ska inte hitta fel.

Som inte finns.

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

lördag, april 07, 2007

Ska SM-bucklan hamna i Nolaskogs?

Igår Långfredag var inte som dagen antyder, någon dyster dag för Modo. Tvärtom; efter att ha blivit rejält utspelade i den första finalomgången i Linköping, var det betydligt högre karat på Nolaskogsarna.

Adam Andersson, Hans Jonsson, Mattias Timander, Per Svartvadet, Niklas Sundström och Andreas Salomonsson samt målvakten Karol Krizan, var de framträdande lirarna när Modo hemmaslog Linköping (LHC) med 3-2.

Det var främst Adam som stod för överstaväxeln. Sedan Modos lagkapten Per Svartvadet dundrat in 1-0 bara 4 sekunder kvar av powerplay, var det dags för entré Adam. Adam fixade både 2-0 samt 3-0. Sedan kom gästerna ikapp och hade det inte varit för Fredrik Emwall pricka stolpens utsida två gånger, hade det blivit sudden death.

Jag tror att med en sådan här tåga, kan Modo sopa hem sitt andra SM-guld genom tiderna. Det första tog dem som bekant mot Vä. Frölunda i en oförglömlig thriller 1979. Nolaskogsare är sega, så ska Modo månne gå och göra en total skräll? Vem hade trott på Modo i final?

Etiketter: