torsdag, november 30, 2006

Leve skamvrån!

SVT´s Argument diskuterade barnuppfostran under rubriken ”Är skamvrån på väg tillbaka?”

Man hade bla. bjudit in en barnläkare och producenten för SR´s Barnen, Ylva Mårtens. Barnläkaren hävdade att grundskolans skamvrå var en kränkning, att barnen skadar sig självt och andra genom det. Ylva Mårtens menade att det finns ett förbud mot diskriminering och kränkning av barn och att det riksdagsbeslutet togs nu i våras.

Ok, nu ska vi se här. Vad är det för fel på skamvrån? Om skamvrån är på väg tillbaka, är det ju något positivt. Hur vill Mårtens att barnuppfostran ska ske? Ska vi dadda med barnen ännu mer? Barnen ska ju inte ta över agendan i skolan. Ibland måste man skilja på barn för att få någon ordning på dem. Det finns helt enkelt inte resurser, så att man kan avvara en personal hela tiden som vaktar barnet. Vissa barn behöver en rejäl åthutning. För att slippa åthutning, passar skamvrån perfekt. Det har fungerat då och det kan fungera nu. Varför skulle det inte fungera nu? Andra länder skrattar åt Sveriges slappa sätt att fostra barn. Man löser liksom inte dalt med ännu mera dalt. Leve skamvrån!

Jonas Dahlgren
Även kallad populära Jonas.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

söndag, november 26, 2006

Fimpa hela klabbet!

I UNT 061124 läser vi att det inte ska bli något modersmålsstöd i isländska, amhariska, ungerska, ryska eller tyska. Vi läser att det av besparingsskäl inte finns resurser och att enheten gått 1,8 miljoner back redan i år. Föräldern Tikkanen Weiszflog (TW) upprörs detta faktum, hon menar att det är viktigt att barn inte bara pratar modersmål hemma.

Ok, först av allt, vem bryr sig att det inte blir någon undervisning i isländska? Bryr man sig, får man väl ordna med privatundervisning själv. Själv är jag adoptivbarn från Iran och blev i tidig ålder erbjuden modersmålsstöd. Jag tackar gode Gud i himlen att mina föräldrar avböjde en sådan invit. Det är mycket bättre att kunna ett språk helbra än två språk halvbra. Till dessa som menar att man med ett andraspråk lär sig ett tredje lättare, skulle jag vilja säga struntprat. Jag kan 3 språk, men försökte mig på ett 4:e och det var inte alls lättare att lära än vad dem övriga var. Fakta talar solklart. Om det nu är så att vissa vill lära sig språk, må så vara, men lek inte med mina pengar. Betala själv! Jag skulle vilja lära mig dansa tango; kan TW se till att betala detta? Om inte, kan TW se till att ordna en vikarie som kan lära mig detta?

Lägg ned Enheten för modersmålsstöd, en enhet som går back har visat att det är dags att tänka om. Tänka nytt. Lägg också ned modersmålsundervisningen. Vi befinner oss i Sverige, hallå! Ska man jobba på Ica, har man ingen nytta av isländska. Vi ska inte ha något vi inte behöver.

Jonas Dahlgren
Alltid saklig. Alltid påläst.

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

onsdag, november 22, 2006

Som en fjäril en sommardag.

Jag såg Håkan Nessers Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö på DVD idag. För att göra en lång historia kort, kan jag säga att den var super. Bästa skådespelarinsats gör Edmund Wester (heter Jesper Adefelt i verkligheten). Det är inte många som blir mina favoriter, men det måste sägas: Jesper är min favorit! Om du läser detta, läs meningen en gång till och ta till dig varje stavelse. Du är enastående! Filmen handlar om 14-årige Erik som tillbringar sommarlovet tillsammans med Edmund vid ett sommarställe som heter Genesaret. Henry, Eriks bror, ska skriva en roman och kolla efter pojkarna. Där finns undersköna Kim Novak som egentligen heter Ewa och är fröken på pojkarnas skola. Medan sommaren fortsätter och ser ut att bli en höjdsommar närmar sig ett fruktansvärt barockt utfört mord. Ewa sällskapar med Henry, vilket fd. pojkvännen den fruktade Berra Albertsson inte fattat tycke för. En dag kommer Ewa sönderslagen och lille Erik blir skräckslagen. ”Det kunde varit värre”, säger Ewa. Så en annan dag kommer Berra självt ut till Genesaret och hälsar Erik att han ska hälsa sin bror att han kommer tillbaka kl. 01 inatt. Hela filmen spelas upp i ett retroperspektiv där händelser alltså bli anakronistiska. I en splitterny Volvo sitter Erik och möter Erik och Edmund i en scen. ”Det är skillnad på fel och fel”, svarar Erik Edmund om en samvetsfråga Edmund ställer.

Berra parkerade sin bil mordnatten, för avsikt att parkera där. Inget annat. Det finns 2 skäl för detta, antingen för att besöka kåkfararna Lundins eller så besöka de båda mindre pojkarna. ”Det dras för mycket förhastade slutsatser här i världen”, säger Henry i en sekvens. Samma Henry sa i filmens början ”Livet ska vara som för en fjäril en sommardag”. Filmen slutar med att Erik 40 år senare slänger en hammare i Mälaren.

Den uppmärksamme som inte sett filmen, kan faktiskt utifrån det jag skrivit lista sig till vem som bragte Berra om livet den där natten. Jag vill inte avslöja mer, för den som tillnärmelsevis skulle vilja se filmen. Fast. Det var inte dit jag ville komma. Dit jag ville komma var, kolla in alla 4 citaten en gång till. Märker ni? Märker ni hur bra citaten stämmer överens med livet i övrigt?

Jonas Dahlgren
Kämpe

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,

lördag, november 18, 2006

Superbra SVT!

Nu har SVT meddelat vem som ska bli årets julvärd. Mycket glädjande är det På spåret-värden, legenden och publikfavoriten Ingvar Oldsberg. Han har visat med På spåret, som lockar närapå 2 miljoner tittare varje lördagkväll, att han är en som svenska folket gärna ser i rutan. Det är ett tufft lok att dra, att få vara julvärd för Sveriges största kanal på den kristna högtidens viktigaste tidpunkt. Arne Weise drog loket i nästan 30 år. Det är paradoxernas paradox att dem därefterföljande värdarna Lotta Bromé och Ernst Kirchsteiger bara varit på ett år vardera. Min önskan och förhoppning är att Oldsberg ska bli och förbli julvärd i en mängd år framåt. Han har pondus, erfarenhet, tittarna känner sig bekväma med honom och det är ett medialt styrkebesked av SVT att ha sitt bästa kort på mest ärofyllda stolen. Superbra SVT! Jonas Dahlgren Kämpe. Sann kämpe.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

torsdag, november 16, 2006

Nya regeringen.

Inte alldeles oväntat och helt i enlighet med matematisk precision, får (m) 11 ministerposter, (c) får 4, lika för (fp) samt 3 för dem något mindre (kd). Det speglar valresultatet på ett adekvat sätt. Någon kan tycka att det bidde storslam för (m); jo, jo, men varför inte glädjas över det? Det förtar ju inte intrycket att det är en kompetent regering. Regeringen består av 22 personer, varav 10 kvinnor. Äntligen har vi frångått den totala hysterin om att kvotera in folk. Äntligen har fått jobbet för att dem är smarta inte för att dem har rätt kön. Vad jag tänker på är inte minst när sossarna valde Laila Freivalds. Alliansen väljer Carl Bildt. Det är game, set och balle de match Alliansen. Det är rätt och det är stort. Jag tycker också att det är rätt att det är hjärtefrågor som styrt vilka partier som fått vilka departement. Det har blivit enfärgade departement, vilket exempelvis innebär att (fp) har hand om skol- och utbildningsfrågor. Sammalunda för (c) och jordbruk osv. Rätt parti på rätt plats.

I huvuddrag är det glada besked, mest glad blev jag över dessa:
C. Bildt, utrikesminister
B. Ask, justitieminister
L. Leijonborg, utbildningsminister
J. Björklund, skolminister
E. Erlandsson, jordbruksminister
M. Olofsson, näringsminister
C. Malmström, EU-minister
G. Hägglund, socialminister
N. Sabumi, integrationsminister

Bildt blir alltså chef över Arvsfurstens palats. Han säger att han kommer att föra en så förankrad utrikespolitik som möjligt. Det ska bli en tydligare markering av den europeiska identiteten, tydligare markering av vad Europa kan göra för fred, försoning och frihet i världen. Bildt är kritisk mot den bojkotten av Hamasledda regeringen. Är han lika kritisk mot bojkotten av Sverigedemokraterna (SD) här hemma? Min syn på SD är att dem måtte bjudas in. Man löser liksom inte utanförskap…med ännu mera utanförskap. Samma logik mot Hamas gäller här hemma med SD.

Bildt blir Reinfeldts närmaste man i utrikesfrågor. De båda måste dra åt samma håll! Ansvaret för utrikespolitiken har flyttats mer och mer från UD till statsrådsberedningen. Mest synd tycker jag om S O Littorin. Han kommer att få det jobbigt; månad efter månad kommer han att bli ställd till svars för hur det går med jobben. Kommer de snart? När kommer de? Hur mycket kommer?

Mitt helhetsintryck av regeringen är gott. Riket kommer att erhålla gott rykte, nationellt som internationellt. Bäst är att kön inte haft företräde i kön.