söndag, september 24, 2006

Valresultatet.

Såhär utföll valresultatet:

(v) 5,85 %
(s) 34,99 %
(mp) 5,24 %
(c) 7,88 %
(fp) 7,54 %
(kd) 6,59 %
(m) 26,23 % (+ 10,6 %)

Valresultatet innebär alltså + 10,6 % för (m) jämfört med valet -02´s katastrofval. Det är bästa valresultatet för (m) sedan 1928. Ingen partiledare i modern tid har kunnat skönja så bombastisk framgång. Valets stora vinnare är därför Reinfeldts nya moderaterna. Några reflektioner:

Det var en felbedömning av Persson att på 1:a maj säga att arbetslösheten inte blir någon viktig valfråga. Detta kan mycket väl ha varit ödesdigert att säga till alla väljare som är arbetslösa. Dessa blev inte sedda av Persson. Sedan finns en känsla av att Persson suttit länge nog. Det är liknande mättnadskänsla som för tyskarna som hade Helmut Kohl som förbundskansler i 16 år. Persson har suttit 10 och har med anledning av valresultatet deklarerat sin avgång. Det är vettigt. Det är rimligt.

Inget parti har hamnat under 5 %. Därför skulle man kunna säga att något taktikröstande inte har förekommit. Inga nya partier kom in, inga föll ur. Varken Sverigedemokraterna (SD) eller Fi kom in i riksdagen, men de har påverkat riksdagens fördelning. Deras existens har bidragit till att vänsterblocket rubbats. Hade Fi haft en mer allmänborgerlig framtoning, skulle de av allt att döma suttit i riksdagen idag. Det blev istället fiasko för Schyman.

Partibyten är en annan orsak till maktskiftet. 34 % (jmf. 30 % 2002) bytte parti. Denna siffra har ökat de senaste valen. (S) har tappat över hela politiska kartan. Nettoförlusten till (m) har varit hela 2.6 %. Flykt på nästan 1 % till ”övriga partier”, kan mycket väl inneburit att SD vunnit flera (s)-röster.

Vi får nu i Sverige en majoritetsregering, den första sedan -81. Det innebär en stabilitet i svensk regering och svensk politik, med helt andra förutsättningar än både -76 och -91. Inga obehagliga politiska överraskningar, kommer att ge trygghet i ekonomin. Ansvarsutkrävandet blir tydligt. Tänkbara moderata statsråd, kan bli Mikael Odenberg, Beatrice Ask, Sven-Otto Littorin, Gunilla Carlsson och kanske en favorit för näringslivet: Urban Bäckström.Jag säger grattis till Reinfeldt och dem nya moderaterna. Äntligen fick vi maktskifte! Jonas Dahlgren (C).

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

onsdag, september 20, 2006

Vart tog Sverigekartan vägen?

I detta val visade inte SVT hur rösterna spridit sig ute i riket. Det är en tillbakagång i utvecklingen, varför fick man inte se det? Förr i världen kunde man följa valresultatet kommun för kommun. Eftersom valet blev relativt jämnt, hade vi tittare mer schematiskt kunnat följa med om man såg vilka kommuner som man hade räknat. Norrland är ett av hävd rött område och hade man visat hur det gått exempelvis i övriga riket, hade valvakan blivit mer pedagogisk. Att säga att 4 000 av 5 783 distrikt är räknade, säger alltså föga för den politiskt intresserade. Presentera i stället valresultaten på en klassisk Sverigekarta. Till riksdagsvalet 2010 vill jag föreslå SVT en återgång till den gamla hederliga kommunredovisningen som alltid varit begriplig. Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

måndag, september 18, 2006

Det BLIR maktskifte.

Det blev en rafflande valvaka där det framkom att det skulle bli maktskifte. Detta är mycket Fredrik Reinfeldts nya moderaternas förtjänst. Det är också den gemensamma Alliansens förtjänst. Det var ett formidabelt segertal av Reinfeldt på Nalen. Leve maktskiftet! Jag återkommer med fler reflektioner senare. Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

söndag, september 17, 2006

Slutdebatt på SVT.

Ja, det ser ut att bli ett rafflande val detta. SVT 1 bjöd upp till slutdebatt under fredagen och det var många ämnen som avhandlades. Som några kan nämnas ålderspensionärerna, kärnkraften, jobben, skolan, EU´s konstitution samt brott och straff. Jag har tagit sikte på framförallt jobben, skolan samt brotten.

(M) poängterade att det ska löna sig att arbeta, att vi bör sänka inkomstskatten och arbetsgivaravgiften. Flera företag vill anställa, men ”anser att det är för krångligt att göra”. Ta därför bort krånglet. Vi har det enda jobbprogrammet och det är valets viktigaste fråga, dundrade Reinfeldt. (Kd) hakade på med att säga att trots hög och långvarig högkonjunktur har ändå inte jobben kommit. Kvällens bästa metafor går till (fp) som visualiserade det hela med att om vi ställde alla arbetslösa i en lång kö med en meters mellanrum från Malmö, skulle kön räcka ända till Gävle/Söderhamn. Kvällens andra metafor stod (c) för. ”Det borde vara bättre med en fot innanför arbetsmarknaden än båda fötterna utanför”. Applåder.

Skolan var nästa ämne. Ämnena diskuterades för övrigt flitigt utan att det svällde över, som det gjorde på TV 4´s slutdebatt tidigare i veckan. Skolan är (fp)´s paradgren. Leijonborg hävdade att det är förödande när det blir undervisning på mobbarnas villkor. Man har fått stänga en hel skola i Malmö (Hermodalsskolan). Då har något gått fel, sa han, och ville ha tillbaka speciallärarna och ordning och reda på lektionerna. ”Vi är på mobbingoffrens sida”, minns jag att Lejonborg sa. Just skolan kan vara en valvinnande fråga. (M) spann vidare: Skolan följer idag inte upp varje elev. Ingen elev borde gå igenom skolan osedd. ”Det är så vi klyver Sverige”, påpekade Reinfeldt. Utvecklingssamtal är idag föräldrarnas nästan enda kontakt till hur elevens prestanda utvecklar sig alla åren innan åk. 8 då betyg sätts. Betyg från åk. 6 har Alliansen enats om.

Överfall, våldtäkter och den organiserade brottsligheten har skjutit i höjden, påstod programledarna. Antalet våldtäkter har ökat med hela 45 %, slog (kd) fast. ”Hur har ni styrt landet då dessa normer förekommer, sa Göran Hägglund. Applåder. (M) talade om att politiken idag innebär att kvinnor måste gömma sig. Man gör inget mot våldverkarna. Vi måste lagföra och utreda alla brott. ”Vänsterkartellen utgör ett svek mot alla drabbade kvinnor”, menade Reinfeldt.

Denna valrörelse, tror jag kommer att avgöras av huruvida pensionärerna tyckte debatten gick. Eftersom SVT har många äldre tittare, är det intressant att veta vad pensionärerna tyckte om debatten kring pensionerna samt om brott och straff. Då vi är nu så nära valet, tror jag att detta är viktigt. Blocken skiljer sig åt med blott runt 70 000 röster. Det behövs bara 35 000 st. som ändrade sig under kvällen för att vi ska komma i helt ny sits. Helt avgörande tror jag ändå blir att Alliansen kommer att valkampanja även på söndagen. Det gör inte vänstersidan och det. Tror jag. Blir ödesdigert. Jonas Dahlgren Alltid saklig. Alltid påläst.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

fredag, september 15, 2006

Persson nere för räkning.

Jag bänkade mig framför SVT´s möte i weltervik ”Duellen” i naiv tro att där skulle bli klara besked från partiet som regerat landet 65 av dem senaste 74 åren. Skulle det komma något nytt som deras promotrar meddelat?

Både ja och nej. Kvällens första poäng vann Persson genom att svara så bra om växthuseffekten. Perssonska Oljekommissionen har satt upp vision om att minimera oljeberoendet och därmed bidra till Kyotokraven. Heder för det. Reinfeldt poängterade att EU är en viktig part att förmå USA att skriva under samma Kyotoprotokoll. För att den ska få bärighet, måste man ”göra det som är smartast först”, sa Reinfeldt.

Sedan jabbade Reinfeldt flitigt, framförallt med högern. Hans insats för kvällen var helt klart när arbetslösheten diskuterades. Enligt SCB är 288 000 arbetslösa och totalt 996 000 i åtgärder. Var 9:e svensk går alltså inte till ett jobb, varje dag. Är det bra eller dåligt? Reinfeldt: ”Många jobb är tillfälliga, det är plusjobb, inga reguljära jobb och väldigt många åtgärder”. Persson nere på 8:a, men reste sig: ”Angrip inte det sociala trygghetssystemet”.

Vänsterkartellens spretiga nattmanglingar under mandatperioden, långt ifrån strålkastarskenet från ringside, kom upp i ena ronden. Enda klara beskedet var att bensinskatterna ska upp, erkände Persson. Han förklarade inte hur 13 miljarder i grön skatteväxling ska ske utan att det ska innebära höjd elskatt. Nja..det lät inte övertygande att slippa undan så hatade nivåer som elen hamnat på för gemene svensk. Reinfeldt får poäng framförallt för att han sett vad hela svenska basenergin skanderar: sänk elskatten! Det är inte populism, utan ödmjuk insikt i vår dyra vardag.

Dock var det i skolfrågorna det bidde knockout. Applåder! Medan Persson vill ha ”fler vuxna” i skolan, har Reinfeldt sett dessa 26 000 elever i varje årskull som inte klarar godkänt-målen. Totalt har var 4:e svensk ofullständiga betyg, när de lämnar grundskolan. (M) vill anställa fler speciallärare, följa upp med föräldrakontakter och ge återkommande stöd för svaga elever. Sossarnas fältrop ”fler vuxna” å ena sidan, ekar fattigt, när man å andra sidan tar bort speciallärarna. Varför fler vuxna, om det inte är där handsken klämmer?

”Duellen” var en försiktig kamp, som avgjordes i skolfrågan. Orsak, det är för många som känner igen sig i Reinfeldska verklighetsbeskrivningen. Att alla är med, stämmer väl ..ja inte alls. Lagmaskineriet Alliansen är redo att ta över. Skillnaden mellan alternativen röd och blå är klar.

söndag, september 10, 2006

Leijonborg strålande!

SVT´s Utfrågningen hade denna gång kommit till (fp)´s Lars Leijonborg. Efter allt snack om partiet, måste jag säga att det gick över förväntan. Han var bäst när det gällde ”Pluggkolan”, polisens framtida spaningsmetoder, om sjukskrivningarna och om språkkurserna. Där är jag säker på att han kammade hem 4%; dessutom med råge.

Vänstern har drivit ett nej till läxor och (fp) har kontrat med att vi behöver en ”Pluggskola”. Med detta ska inte tolkas att eleverna ska hållas i schack, sa han, syftandes till en i publiken som ställde fråga hur framtiden skola ska se ut. Inför ordningsomdömen och tillåt läxor i skolan. Svenska elever har, jämfört med övriga EU, minst antal lektioner i skolan. Folkpartiet kommer att sopa hem många röster på ordning och reda på svensk skola. Största applåderna fick han när han redde ut begreppen om skandalerna, och när han pratade om skolan var han definitivt på mammas gata. Applåder!

Om spaningsmetoderna i framtiden var Leijonborg klar: Polisen måste han samma resurser som brottslingarna redan har. Polisen ska ligga ett steg före istället för flera steg efter. Spaningsmetoder ska självfallet användas av rättsväsendet på bästa möjliga sätt. Skulle det inte vara så, har den utsatte naturligtvis skäl att kräva skadestånd. Där är jag mer folkpartist än moderat, kan jag erkänna.

Sjukskrivningarna då?, försökte journalisten Mats Knutsson. Äntligen, utbrast Leijonborg, har Försäkringskassan satt fokus på bidrag för ”Vård av sjukt barn”. Här har det fuskats mycket, informerade han utan att ge några %-siffror. Några %-siffror behövs inte när det är allmänt känt att det redan fuskas, anser jag. Jag tycker att han var lite för vek dock när det gällde huruvida arbetsgivaren ska ha laglig rätt att utkräva sjukintyg från första sjukda´n. Självfallet bör det vara så, även om det kanske blir en och annan kö på rikets alla vårdcentraler för att hämta ut dessa intyg hos läkaren.

Språkkravet, där var Leijonborg också bra. Man ska kunna ställa krav på invandrare, ska man bo i Sverige så ska man kunna svenska. Leijonborg poängterade att forskning visar att 25 %´s ökning att få jobb, om man kan svenska språket. Integration, fortsatte han, kan inte byggas utan att kunna språket. Bra!

På DN´s mätning om betyget för Leijonborgs insats är det på en 1-5-gradig skala (där 5 är bäst), är det hela 51 % som ger honom en 5:a. 19 % ger honom en 4:a. Leijonborg kan vara nöjd, han gav raka svar och var strålande. Nu kan han andas ut, skandalerna är utagerade.

Jonas Dahlgren
Kämpe

Etiketter: , , , , , , , , , , ,

fredag, september 08, 2006

Inga svar från (mp).

Japp, så har SVT´s Utfrågningen av språkröret Peter Eriksson varit. Vad ska man säga?

Han, mannen för partiet som vill ha ett räntefritt samhälle, förbjuda bankerna att ta räntor och vilja att införa medborgarlön. Hur medborgarlön skulle finansieras kom det inget besked om. Det var just inga besked, som var signifikativt för denna utfrågning. Det var som om har ropade ”Lyssna på mig, jag har inga svar att ge”.

Vi kan ta det i tur och ordning: Inget svar om det skulle bli att ingå i en koalition eller tillåta (s) bilda en minoritetsregering med (mp)´s tysta stöd, vid en ev. valseger (nu kommer det inte att inträffa). Inför valet -02 krävde (mp) ministerposter och denna utfrågning gav inget besked hur det skulle bli med den saken detta val. En repris av allt velande från -02, riskerar det alltså att bli om (mp) blir stödparti igen.

Inget svar om hushållsnära tjänster (pigavdrag). I Finland har svartarbete minskat pga. avdragsrätten om hushållsnära tjänster. Någon koppling till att det berodde på att det gjordes avdragsgillt…nej det gjorde han inte. Alldeles snart är det 5-årsdagen av terrorismen den 11:e sept. av det som hände USA. ”Ja, men finns det inga fördelar med EU´s terroristbekämpning?”, försökte journalisten. Inga besked. Eriksson ansåg inte att det var några positiva fördelar med polissamarbetet i och med EU. Ok, ska vi tro dig på det? Vidare..om nu några besked kom, så var det luddigt. Vi tar detta om lokala folkomröstningar. En välvillig tolkning var att folkomröstningar inte behövdes följas i det fall att det stred emot vad riksdagen anser. Grattis! Då är det ju ingen vits att hålla en lokal folkomröstning! Hur kan man vara för en folkomröstning å ena sidan, och å andra sidan vara emot det om det inte rimmar med vad riskdagen anser?

Nja, Eriksson, det gick inte så bra det där. (Mp)´s hopp står till de yngre väljarskarorna, dessa som gapar om högre elskatter. Problemet, varthän (mp) går fram, är att deras väljarskaror står att hitta bland dem som inte behöver ta ansvar för att ställa bilen, elpriser och bensinpriser som höjs och kärnkraftverk som avvecklas. Väljare utan ansvar. Väljare som inte ser samband mellan orsak och verkan. Ja, vad ska man säga?

tisdag, september 05, 2006

DN´s partitest.

Så har jag gjort det till slut, partitestet som flera tidningar har på sina siter. Jag gjorde mitt på Dagens Nyheters partitest. Nu är det kanske inte riktigt så stor vits med att göra det om man är helt säker på hur man ska rösta. Jag gjorde det dock för att se hur testet var uppbyggt. Utan att ha några andra test att jämföra med, kan jag säga att detta test var helt ok. Man hade bred tablå av intressesfärer. Det var bla. arbetsgivaravgifter, förmögenhetsskatt, inkomstskatt, glesbygd, friår, trängselavgifter, kvotering av föräldraförsäkring (blä!) och drogtest av icke-myndiga. Totalt var där 31 (adekvata) frågor. Det var ingen fråga som jag direkt tycker var överflödig. Alla fyllde sitt rum på sitt sätt. Det går inte att plocka bort tex. frågan om kvotering, för det är ett viktigt ställningstagande att vara ”mycket emot”. Nästa test vill jag ha mer av frågor av könsneutral äktenskapsbalk och homoadoption. Nu tycker jag dem frågorna var alldeles för få.

För den politiskt vetgirige och intresserade är testet inte överraskande. Vissa frågor visste jag vilken betydelse dem hade för resp. parti. På Natofrågan (där jag är FÖR) blev jag alltså mer (fp) än i övrigt, men det var jag väl medveten om när jag svarade. Värdet av testet faller alltså om man vet betydelsen av en fråga redan på förhand inom ett parti. Vill man bli mer (m) i en fråga, kryssar man enligt det man på förhand känner till som partiets hjärtefråga. Testet är alltså mest adekvat för dessa som inte har någon aning om det politiska landskapet. För förstagångsväljarna är testet angeläget.

Såhär bidde det: Jag är moderat till 87 %, (kd) till 74 % och (fp) till 70 %. Det är bara 2% (v) i mig. Föga. Förvånande. Det mest anmärkningsvärda är att det är så mycket (kd) i mig. Skulle det vara mer frågor om homoadoption, skulle det nog bli mer (kd). Det är lite typ av hjärtefrågor som kan avgöra vilket parti som man mest hemfaller åt. Bra jobbat ändå DN! Jag ger er godkänt.

Jonas Dahlgren
En sann kämpe

Etiketter: , , , , , , , , ,