söndag, september 17, 2006

Slutdebatt på SVT.

Ja, det ser ut att bli ett rafflande val detta. SVT 1 bjöd upp till slutdebatt under fredagen och det var många ämnen som avhandlades. Som några kan nämnas ålderspensionärerna, kärnkraften, jobben, skolan, EU´s konstitution samt brott och straff. Jag har tagit sikte på framförallt jobben, skolan samt brotten.

(M) poängterade att det ska löna sig att arbeta, att vi bör sänka inkomstskatten och arbetsgivaravgiften. Flera företag vill anställa, men ”anser att det är för krångligt att göra”. Ta därför bort krånglet. Vi har det enda jobbprogrammet och det är valets viktigaste fråga, dundrade Reinfeldt. (Kd) hakade på med att säga att trots hög och långvarig högkonjunktur har ändå inte jobben kommit. Kvällens bästa metafor går till (fp) som visualiserade det hela med att om vi ställde alla arbetslösa i en lång kö med en meters mellanrum från Malmö, skulle kön räcka ända till Gävle/Söderhamn. Kvällens andra metafor stod (c) för. ”Det borde vara bättre med en fot innanför arbetsmarknaden än båda fötterna utanför”. Applåder.

Skolan var nästa ämne. Ämnena diskuterades för övrigt flitigt utan att det svällde över, som det gjorde på TV 4´s slutdebatt tidigare i veckan. Skolan är (fp)´s paradgren. Leijonborg hävdade att det är förödande när det blir undervisning på mobbarnas villkor. Man har fått stänga en hel skola i Malmö (Hermodalsskolan). Då har något gått fel, sa han, och ville ha tillbaka speciallärarna och ordning och reda på lektionerna. ”Vi är på mobbingoffrens sida”, minns jag att Lejonborg sa. Just skolan kan vara en valvinnande fråga. (M) spann vidare: Skolan följer idag inte upp varje elev. Ingen elev borde gå igenom skolan osedd. ”Det är så vi klyver Sverige”, påpekade Reinfeldt. Utvecklingssamtal är idag föräldrarnas nästan enda kontakt till hur elevens prestanda utvecklar sig alla åren innan åk. 8 då betyg sätts. Betyg från åk. 6 har Alliansen enats om.

Överfall, våldtäkter och den organiserade brottsligheten har skjutit i höjden, påstod programledarna. Antalet våldtäkter har ökat med hela 45 %, slog (kd) fast. ”Hur har ni styrt landet då dessa normer förekommer, sa Göran Hägglund. Applåder. (M) talade om att politiken idag innebär att kvinnor måste gömma sig. Man gör inget mot våldverkarna. Vi måste lagföra och utreda alla brott. ”Vänsterkartellen utgör ett svek mot alla drabbade kvinnor”, menade Reinfeldt.

Denna valrörelse, tror jag kommer att avgöras av huruvida pensionärerna tyckte debatten gick. Eftersom SVT har många äldre tittare, är det intressant att veta vad pensionärerna tyckte om debatten kring pensionerna samt om brott och straff. Då vi är nu så nära valet, tror jag att detta är viktigt. Blocken skiljer sig åt med blott runt 70 000 röster. Det behövs bara 35 000 st. som ändrade sig under kvällen för att vi ska komma i helt ny sits. Helt avgörande tror jag ändå blir att Alliansen kommer att valkampanja även på söndagen. Det gör inte vänstersidan och det. Tror jag. Blir ödesdigert. Jonas Dahlgren Alltid saklig. Alltid påläst.

Etiketter: , , , , , , , , , , ,