söndag, september 24, 2006

Valresultatet.

Såhär utföll valresultatet:

(v) 5,85 %
(s) 34,99 %
(mp) 5,24 %
(c) 7,88 %
(fp) 7,54 %
(kd) 6,59 %
(m) 26,23 % (+ 10,6 %)

Valresultatet innebär alltså + 10,6 % för (m) jämfört med valet -02´s katastrofval. Det är bästa valresultatet för (m) sedan 1928. Ingen partiledare i modern tid har kunnat skönja så bombastisk framgång. Valets stora vinnare är därför Reinfeldts nya moderaterna. Några reflektioner:

Det var en felbedömning av Persson att på 1:a maj säga att arbetslösheten inte blir någon viktig valfråga. Detta kan mycket väl ha varit ödesdigert att säga till alla väljare som är arbetslösa. Dessa blev inte sedda av Persson. Sedan finns en känsla av att Persson suttit länge nog. Det är liknande mättnadskänsla som för tyskarna som hade Helmut Kohl som förbundskansler i 16 år. Persson har suttit 10 och har med anledning av valresultatet deklarerat sin avgång. Det är vettigt. Det är rimligt.

Inget parti har hamnat under 5 %. Därför skulle man kunna säga att något taktikröstande inte har förekommit. Inga nya partier kom in, inga föll ur. Varken Sverigedemokraterna (SD) eller Fi kom in i riksdagen, men de har påverkat riksdagens fördelning. Deras existens har bidragit till att vänsterblocket rubbats. Hade Fi haft en mer allmänborgerlig framtoning, skulle de av allt att döma suttit i riksdagen idag. Det blev istället fiasko för Schyman.

Partibyten är en annan orsak till maktskiftet. 34 % (jmf. 30 % 2002) bytte parti. Denna siffra har ökat de senaste valen. (S) har tappat över hela politiska kartan. Nettoförlusten till (m) har varit hela 2.6 %. Flykt på nästan 1 % till ”övriga partier”, kan mycket väl inneburit att SD vunnit flera (s)-röster.

Vi får nu i Sverige en majoritetsregering, den första sedan -81. Det innebär en stabilitet i svensk regering och svensk politik, med helt andra förutsättningar än både -76 och -91. Inga obehagliga politiska överraskningar, kommer att ge trygghet i ekonomin. Ansvarsutkrävandet blir tydligt. Tänkbara moderata statsråd, kan bli Mikael Odenberg, Beatrice Ask, Sven-Otto Littorin, Gunilla Carlsson och kanske en favorit för näringslivet: Urban Bäckström.Jag säger grattis till Reinfeldt och dem nya moderaterna. Äntligen fick vi maktskifte! Jonas Dahlgren (C).

Etiketter: , , , , , , , , , , ,