söndag, december 24, 2006

God jul allesamman!

Nu är det Julafton och det är dags att snart göra årsbokslut. Julen är som bekant en kristen högtid. Själv är jag kristen, kanske inte så aktiv, men heller inte inaktiv. Speciellt inför julen är jag mycket mer aktiv och trivs med det. Jag ska till familj, släkt , vänner, julbord, ja ni vet hela grejen. Oroas dock över att julen håller på att avkristnas. Det är ju helt otippat. På kristna årets viktigaste högtid, har Kyrkan bommat sitt budskap. Vad ska man säga? Varför tror jag då det? Jo, jag hörde ett inslag på riksradion om barn som skulle fira jul. Barnen var inte sådär jättesmå, för då kan man ju inte förvänta sig dem mest genomtänka svaren. De svarade som om dem verkligen menade det. Vad ska vi tro, nog var dem runt 12 år i vart fall. Reportern: vet ni till vems minne vi firar julen?Nu var det inget skämt som var på gång utan barnen var verkligen allvarliga. Barnen funderade en stund och så sa dem: Till minne av…spänn fast bilbältet och håll i er…12 år och säga såhär:

Till minne av Kalle Anka.

Jonas Dahlgren
Även kallad populära Jonas.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

torsdag, december 21, 2006

Krymplingar i vårt eget land.

Replik Farid Jan UNT 061212: Jag tar helt avstånd hans inlägg. Jag saknar inte identitet, jag längtar verkligen inte tillbaka till Iran och jag vill inte lära mig persiska. Att kunna svenska och engelska räcker mer än väl i detta land. Någon persiska behöver man inte kunna i Sverige.

Replik Stephan Pomp UNT 061216: Jag anser att engelska som världens största språk är viktigt, något vi alla bör lära oss. Att jämföra det med isländska och persiska är som att jämföra äpplen och päron. Det ena är viktigt, dem andra oviktiga. Det är inte ett påstående av känslor. Läs Britt-Inger Stoltz´s och Skolverkets lägesrapport till regeringen -06 om fiaskot för elever med utlandsbakgrund. Om modersmålsundervisning varit så bra, hade där knappast varit något fiasko. Fakta talar för sig självt. Björn Sandmark i GP 060421 stöder min utsaga. Vill man värna sitt hemspråk får man betala för det. En Fordägare betalar liksom inte försäkringen för en Volvoägare. Pomps inlägg andas intryck som vore vi svenska krymplingar i vårt eget land. Vi kan inte dadda med allt och alla. Vi ska inte bara ge invandrare rättigheter utan också skyldigheter. En sådan skyldighet är att se till att lära sig svenska. Det har jag gjort utan att gapa efter gratis extraresurser i svenska. Det går bara man vill.

Jonas Dahlgren
Även kallad populära Jonas.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

tisdag, december 19, 2006

Fimpa SVT och SR!

Jag har som konsument nyttjat mig av både SVT´s och SR´s utbud. Jag har bla. lyssnat på SR´s Kropp och själ, då dem sände ett program om en Anna som skriker om nätterna vilket på så sätt stör hennes nattsömn. En halvtimma ägnas henne i riksradion. V. 48 sänder samhälls- och dokumentärredaktionen på SVT Faktum. De sänder ett reportage om hur fäder kan amma barn. Man visar reportage på att det är möjligt att fäder verkligen kan amma barn. I slutet november hade SVT´s Existens en studiodebatt som kretsade kring Humanisternas ordförande (ateistisk organisation) Christer Sturmark. Bla. diskuterade man om religionens roll i samhället. Programledaren Anna Lindman Barsk hade bjudit in en bögpräst som skulle representera hela Svenska kyrkan.

Det är skammens avgasrök som lägger sig över det utbud som SR och SVT erbjuder sina konsumenter. Några frågor som man ställer sig är: Anna på Kropp och själ. Ok, må vara att det är störigt att skrika om nätterna. Hennes problem ska ju inte bli hela svenska folkets. Faktums pris om ammande fäder tar allt pris. Vad har den amningen för roll?, huvudsaken är att barn får sin amning. Existens studiodebatt som satte dels Christer Sturmark i centrum, dels lät en bögpräst representera hela Svenska kyrkan, är ett stort hån mot oss aktivt troende kristna. Sverige har byggts upp under kristna traditioner, det är tack vare den vi i västerlandet har byggt upp vår genuina rättspraxis, våra lärosäten och samhällskultur. Att då låta en som är så långt ifrån den kristna tron man kan komma, är ju att göra löje åt kristendomen. Något vill programledaren ha sagt, när en så liten mängd får saluföra sina åsikter på bästa sändningstid. Fastän jag tillhör samma Svenska kyrka, kände jag inte igen mig i NÅGOT av det han sa.

Grundackordet av allt detta, är att det är en minoritet programmen görs för. Må vara att Anna har obehag av sina nattskrik, men något samhällsproblem är det inte. Något adekvata inslag är inget av ovan. Att Lindman Barsk bjuder in Christer Sturmark och låter han göra en one-man-show av sitt Humanisterna, är tecken på att programledaren är betuttad av hans irrläror. Det är en öronbedövande majoritet som INTE känner igen sig i det som sändes. Bögprästen, ja, vad ska man säga? Det är dags att vi reagerar och det gör man lättast genom att fimpa hela klabbet. En majoritet ska inte göda program som avses för en majoritet. SVT och SR ska inte ha licenspengar för att bränna pengar på bästa sändningstid. Vi ska inte ha något vi inte behöver.

Jonas Dahlgren
Även kallad populära Jonas.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

måndag, december 18, 2006

Hurra! SSU-basen avgår!

Äntligen har SSU-basen insett vad vi alla andra insett i snart ett år. Man kan inte sitta kvar om man har ett så flagrant leverne och manér som hon har. Anna Sjödin har gjort schack matt på sig själv. Hon har skämt ut sig och sitt SSU och sitt parti. När hon valtalade inför årets val, såg man bara en enda stor spritflaska. Vad är detta? Hon ville inte vara SSU-ordförande, men ville sprit. Vad är det för val hon gör? Det är solklart att hon säger att hon inte ville vara SSU-ordf. för annars skulle hon helt tappa ansiktet. Det svider minst för henne att helt enkelt avgå. Det hade varit mer ödmjukt om hon sagt att ”Ursäkta mig, jag är inte mer än människa. Detta var jättedumt och jag kommer aldrig mer att göra om det”. Då hade hon, vet ni vad...då hade hon rentav suttit kvar. Fast feministen Anna Sjödin gör andra val. Det blir sympati därefter. Man blir inte smartare än man gör sig.

Jonas Dahlgren

Etiketter:

söndag, december 17, 2006

Inför ordensväsende i kungariket Sverige!

På 1970-talet sågs ordnar som något förlegat, som en kvarleva från ett gammalt ståndssamhälle. Sverige är unikt om att inte ha ett fungerande ordensväsende som också är avsett för landets egna samhällsmedborgare. I de flesta andra europeiska länder finns denna tradition. I länder som Danmark, England, och Norge kan medborgarna ur Konungens hand emotta de ofta hundraåriga utmärkelserna, självfallet efter förslag från regeringen alternativt medborgare själva.

Den finaste orden i Sverige är den kungliga Serafimerorden vilken bara kan jämföras med ordnar som den danska Elefantorden och brittiska Strumpebandsorden. Dock kan alltså våra egna invånare inte erhålla rikets egna utmärkelser. Försök att förstå det den som kan! Blotta tanken att Finlands Vita rosen och Frankrikes Hederslegion bara skulle tilldelas utländska medborgare förefaller oförståelig. Ingen betraktar dessa länder som mindre utvecklade bara för att dem har ett ordensväsende som även inkluderar egna medborgare.

I Sverige bär inte ens landets högsta ledning och ämbetsmän svenska ordnar. Detta anser dem flesta, av lätt insedda skäl, är absurt. Däremot bär emellanåt utländska statsöverhuvuden utmärkelser på sig. Det svenska förhållandet har sin grund i ett riksdagsbeslut från 1974 som anger att svenska medborgare inte ska kunna förlänas svenska ordensvärdigheter. De svenska ordnarna som kvarstår, Serafimerorden och Nordstjärneorden, är endast avsedda för utländska medborgare. Serafimerorden utdelas numera också till medlemmar av det svenska kungahuset. Svärds- och Vasaorden utdelas inte alls.

Något bör därför göras! Ett återupprättat system för utdelande av ordnar borde utformas, inte bara något som per automatik sker efter lång och trogen tjänst. Jag föreslår regeringen med text enligt ovan att med start 2007 återinföra vårt stolta ordensväsende så att även svenska medborgare kan tillerkännas ordnar.

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

tisdag, december 12, 2006

Modersmål och hemspråk är privatsaker.

Replik David Carlsson Racic, UNT 061208.

Flera elever med modersmålsundervisning vill inte ha det, utan det är något som är satt efter föräldrars önskemål. Elever vill istället lära sig ordentlig svenska i skolan! Om du på något sätt funderar på detta, kolla in läsvärd artikel 060421 i GP, artikelförfattare Björn Sandmark, också lärare. Enligt TT har dem elever med svenska som andraspråk, störst problem med betygen. Där missade 20 % sina mål. Detta säger oss 3 saker: 1) Om elever inte själva vill modersmål ska vi inte lägga dyra skattekronor på det. 2) Varför inte satsa på svenska som andraspråk? De är väl inte i Sverige för att göra sig oförstådda? 3) Elever med svenska som andraspråk har kapacitet lika alla andra att lära sig språk. Samma sak med det dignande tidningsstället på Stadsbiblioteket. Vill man läsa utländska tidningar, får man vara så god att betala för det. Kommunen har ingen skyldighet att servera allsköns utländsk lektyr till ingen kostnad alls. Vi ska inte blanda ihop kommunens pengar med privatsaker. Det är hög tid vi sätter ned foten och säger att nu får det vara nog. Man kan inte stå och gapa och kräva gratis på allt. Jag är från Iran, hur tror David att det ser ut där? Gratis modersmålsundervisning och hemspråk..nja, jag skulle inte riktigt tro det.

Till Alliansen som tagit bort modersmålsundervisningen vill jag sända en tidig julhälsning och säga: Hurra vad ni är bra!

Jonas Dahlgren
Även kallad populära Jonas.

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

söndag, december 10, 2006

Nu är det mycket Jonas Dahlgren!

Ok, nu är det mycket Jonas Dahlgren på allehanda insändarsidor och föreningsliv. Det är kul och det har kommit till min kännedom att jag kanske bör skriva en bok om hela klabbet. När andra säger varför, säger jag varför inte? Jag kan väl säga såhär; något litet bokförlag nappar jag inte på. Skulle tips leda till att jag skulle etablera kontakt med stort bokförlag, ja, då kommer jag. Ni kan höra av er företrädesvis och lämpligtvis på jonas@jonas.se Tips som kommer att leda till att kontrakt med förlag kommer att skrivas, kommer att belönas med hittelön. Inte mer än så. Men heller inte mindre.

Jonas Dahlgren
Kämpe och kungavän

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

lördag, december 09, 2006

Modo krigar i toppen.

Som ett gammalt Modo-fa´n är det helt underbart att kunna konstatera att Modo håller sig uppe i toppen av Elitserien. Det känns ju lite på tiden att Modo kommer igen eftersom senaste och enda SM-guldet var för 27 år sedan (1979). För dagen har det gått lite mer än halvlek i Elitserien och Modo har 53 p, blott 3 p. efter ledande storfavoriterna HV 71. Modo formligen exploderade i 4 mål i andra perioden och slog utan problem ett tämligen blekt Luleå med 5-2 i torsdags (i förrgår). Jag har varit på den del bortamöten i Delfinens ishall i Luleå, när där varit möten mot Modo. Det är ingen överdrift att Modo i regel har och har haft svårt med Luleå i vart fall på bortaplan men det händer också att det också varit svårt hemma. Vi får se om Modo nu bryter isen mot statistiken. Luleå har plusstatistik mot Modo genom årens lopp.

För Djurgården är det fortsatt tufft. Dagen efter den finska nationaldagen, var HV:s fyra finska spelare heta som en vedeldad bastu. När HV 71 vann med klara 5-1 mot Djurgården gjordes fyra av målen av klubbens finnar. Nog tror jag att DIF klarar sig kvar i Elitserien, men det börjar bli dags för en uppryckning. Huvudstaden har inte råd att tappa både AIK och DIF ur högsta serien. För dagen ligger DIF trea från slutet, på 31 p, före Mora på samma och jumbon Malmö på 25. DIF brukar vara bäst när det gäller, så jag lägger en dollar på att dem klarar sig kvar.

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , , , ,

onsdag, december 06, 2006

Manna regnar inte ned från himlen.

Svar till Anja Tikkanen Weiszflog (ATW) och David Carlsson Racic (DCR) UNT 061129.

Båda debattörerna verkar bommat mitt namn. Jag heter Jonas Dahlgren, inget annat. Bommar man redan i början, blir man ju självfallet lite fundersam till resten.

Nåväl, poängen i mitt resonemang är att de som inte använder modersmål, ska inte heller betala för dem som använder modersmål. Vi synar ATW´s begreppsförvirring närmare i sömmarna. Språkkunskaper behövs, jo, jo. Fast det ena utesluter inte det andra. En Fordägare ska inte betala självrisken för en Volvoägare. En svensk ska inte behöva betala för en familj vars barn inte vill eller har lust med svenska hemma. Deras problem ska ju inte bli mitt. ATW kan inte inbilla mig att manna regnar ned från himlen, när vi har pensionärer som sitter och äter halva ägg inom svensk omsorg. Så gott om pengar har vi inte i kommunen. En god tolkning av det hon skriver är att hon vill öka integrationen, eller är det bara hon och sig själv hon tänker på när hon gapar efter pengar till sina barns modersmål? Hur vill ATW ha integration i Sverige? Vill hon ha riksdagsdebatter på arabiska? TV-hallåor på isländska eller nationalsången på tyska? Det går inte och vill man, får man vara så god och betala för sig. Det är där tangokursen kommer in. Inga pengar = ingen tango.

DCR, den där om 7 språk var bra. Min morfar kunde 90 språk flytande och kunde 3 jullåtar utantill.

Jonas Dahlgren

Etiketter: , , , , , , , , , , , ,